25 Април 2024 г. Четвъртък

Кадафи превзе Рас Лануф и се насочва към Брега

2011-03-30 15:28:22

Либийските бунтовници отстъпват петролни градове пред настъплението на силите на либийския лидер Муамар Кадафи, които ги обстрелват с ракети и артилерия, предаде Ройтерс.

Според бунтовници силите на Кадафи са превзели градовете Рас Лануф и Ес Сидер и се насочват към друг петролен град – Брега.

Франс прес съобщава, че Брега вече е паднал в ръцете на Кадафи. Агенцията се позовава на бунтовнически източници от Адждабия. Информацията не е потвърдена от независим източник, но журналисти на АФП в Адждабия са чули тътен от артилерийски обстрел от този район.

Прeвземането на Брега няколко часа след петролния град Рас Лануф потвърждава бързото напредване на силите на Кадафи към източната част на страната, която се държи от бунтовниците, отбелязва Франс прес. 

Кореспондент на Ройтерс видял голям брой бунтовници да се изтеглят от Брега и да отстъпват чак до Адждабия. "Отиваме в Адждабия. Ще се съберем там и ако е Божията воля, ще се насочим обратно към Брега днес", заяви бунтовникът Мохамед ал Абрейги.

Силите на Кадафи са убили 18 цивилни в град Мисрата. Те продължават да обстрелват града с артилерия и да водят отделни схватки с бунтовници, съобщи бунтовнически говорител. Блокадата на силите на Кадафи над пристанището на Мисрата обаче е прекратена, което е позволило на два кораба да разтоварят хуманитарна помощ и да евакуира ранени в боевете хора, добави говорителят.

Важният петролен терминал в Рас Лануф падна в ръцете на войските на полковник Кадафи почти без бой. Градът остана само три дни под контрола на бунтовниците, отбелязва Франс прес.

По пътя извън града цивилни спират коли, които се насочват към Рас Лануф, и им показват куршум в багажника на колата си, за да ги разубедят от отиване в града.

Хамад Мансур, 52 години, уверява, че е прекарал 14 години в редовната либийска армияq преди да се уволни. "Получили са подкрепления от Сирт и дори от Триполи", казва той за силите на Кадафи.

"Сега са спокойни. От три дни не е имало въздушни удари, които да ни проправят път. Те разбраха, че докато не изкарват тежки бронирани машини, френските и английските самолети няма да ги нападат. За нас тук е свършено. Вече не можем да удържим", казва той.

"Кадафи има нужда от гориво. Рас Лануф, Брега, петролните терминали – това им трябва. До довечера ще са в ръцете им. После ще спре… Може би", казва Мансур, преди да се качи в кола с други четирима души в отстъпление.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати