25 Април 2024 г. Четвъртък

Диагноза от д-р Тренчев: Дянков е с раздвоение на мисълта!

2011-03-30 15:02:01

Лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев нападна задочно финансовия министър Симеон Дянков, като го обвини, че страда от раздвоение на мисълта.

"Не може министърът да не иска да вдига заплатите и да реве, че хазната е празна, пък да иска увеличение на потреблението”, заяви в Пловдив Константин Тренчев.

По думите му синдикалната организация ще настоява пред премиера Бойко Борисов за увеличаване на заплатите на най-нископлатените работници в страната.

В България има голям процент скрита безработица, а на обществото се представят фалшиви данни за броя на хората без работа, съобщиха още от КТ „Подкрепа”.

Официалните данни за безработицата в страната показват, че има постепенно увеличение на броя на безработните за последните три години.

През 2009 година безработицата е била 8,6%, през 2010 – 10,1%, а по официални данни към момента близо 11 на 100 от българите са без работа.

Синдикалистите на КТ „Подкрепа” обаче са изчислили, че в страната има скрита безработица, която е около 16%, а броят на реално безработните хора се крие умишлено.

"Причината да се крие реалният процент на безработните е политическа и това го прави всяко правителство”, заяви пред Dnes.bg лидерът на КТ „Подкрепа” в Пловдив Атанас Кръстев.

По думите му проблемът с отчитането на безработицата е и в това, че данните се обобщават от бюрата по труда, където безработните престояват около 9 месеца и след като се се отпишат от тях, държавата не се интересува дали хората са си намерили работа.

"Някакво си министерство днес казва, че безработицата е 10%, утре може да каже, че е 15%, няма реални проучвания”, каза още Кръстев.

Проблем за България остава и липсата на ясен механизъм за определянето на минималната работна заплата.

"Трябва да се въведе почасово заплащане – колкото часа работиш, за толкова да ти плащат”, смятат още синдикалистите от „Подкрепа”.

По думите им в Европа няма понятие като „средна” или „основна работна заплата”.

В момента най-трудно работа си намират хората до 29 години и тези над 48-годишна възраст.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати