26 Април 2024 г. Петък

Амбиция: ГЕРБ топи бедните до 260 хил. души

2011-03-30 08:11:20

ГЕРБ си поставя за цел увеличаване на заетостта у нас до 76% като част от програма от мерки до 2020 година, обяви Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите.

Управляващите си поставят за задача да намалят бедните до 260 хиляди души.

По повод данните на синдикатите за 300 хиляди българи останали без работа само през миналата година, заместничката на Дянков посочи, че това е резултатът от кризата, засегнала цяла Европа.

„Ние имаме една от сравнително ниските безработици, на второ място сме по външен дълг и на пето място по дефицит на държавния бюджет. Т.е. в момента ние сме една от най-стабилните страни в Европа”, коментира Пенчева пред bTV.

Тя уточни, че не става дума за усещането на хората дали им стигат парите, а дали попадат в категорията бедни.

„Всички искаме да имаме по-високи доходи, на мен самата не ми стигат. Това е задачата – да направим такава програма, която да може да ни изведе от това състояние“, каза Пенчева.

Според нея в момента управляващите имат основания да считат, че това е възможно.

По думите й от второто тримесечие на миналата година България излиза от кризата.

„Растежът е малък – 0,2%, но има растеж“, каза Пенчева.

Относно настояването на социалния министър за по-висока минимална работна заплата заместничката на Дянков каза, че бюджетът е разчетен и такъв ресурс не е предвиден.

„Ако наистина министър Младенов желае да се увеличат заплатите, той трябва да предложи кои други разходи да бъдат съкратени”, каза Пенчева.

 

Тя все пак добави, че в средата на годината при добро изпълнение на бюджета, каквото се наблюдавало до момента, този въпрос може да бъде преразгледан и да има частична компенсация на най-ниските доходи.

По повод инициативата на министър Симеон Дянков да съкрати всички държавни чиновници на пенсионна възраст, Пенчева каза, че изваждането на пенсионерите от държавната администрация е част от общата реформа на администрацията.

"Нашата цел е да има модерна, европейска интеграция, в услуга на гражданите и бизнеса, и затова се предвижда съкращение на цялата публична администрация. Като част от тези съкращения се предвижда и съкращаване на хората, навършили пенсионна възраст”, обясни зам.-министърът на финансите.

До края на годината трябва да бъдат съкратени още общо 4000 чиновници.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати