19 Април 2024 г. Петък

Радиацията и токсините: да се предпазим с натурални средства

2011-03-30 06:32:37

 

Природата предоставя много естествени средства срещу радиация и токсично претоварване.


Трите източника на кислород – храната, водата и въздухът – са все по-замърсени и пълни с токсини. Всички форми на замърсяване лишават телата ни от жизнено важния кислород. Когато пък става въпрос за ядрена радиация, особено събитията напоследък ни карат да се чувстваме като морски свинчета в свръхрискован експеримент. 

Затова ви предлагаме няколко варианта, които могат да ни помогнат да се адаптираме и да оцелеем при излагане на ограничено количество радиация и токсини. Но трябва да запомним, че в днешния свят, когато става дума за храни няма нищо 100% сигурно и гарантирано, и много от посочените по-долу хранителни продукти и добавки вече са трудно достъпни.

Има множество храни, които могат да помогнат на организма ни да понесе по-лесно ефектите на замърсяването и радиацията. Съвсем логично бъбреците са сред първите органи, които започват да страдат от увредите в следствие на радиацията. Доказано е, че консумирането на храни, произхождащи от по-ниските нива на хранителната верига минимизира приема на химикали в организма ни.

Например семената на елдата са богати на рутин, помагат за предпазване от радиация и стимулират производството на нов костен мозък. Лепкавите фибри в семената от елдата помагат за предпазването от стронций 90 (силния радиоактивен изотоп на стронция), бария, кадмия и радия, като ги прикрепят към себе си и ги извеждат от тялото. 

Морските растения са богат натурален източник йод, който защитава щитовидната жлеза така, че да не се абсорбира радиацията. С превантивна цел японците например консумират по две супени лъжици на ден. Но трябва да се внимава и в никакъв случай да не се стига до предозиране! Ако успеете да намерите у нас подходящи морски водорасли, уверете се, че произхождат от чисти води.

След бомбардирането на Нагазаки в края на Втората световна война, група от оцелели лекари и техните пациенти избегнали пагубния ефект от радиацията като ядели кафяв ориз, сума мисо, морски водорасли и морска сол и избягвали продукти със захар и бяло брашно. Тези хора не се разболели от левкемия, въпреки че болницата, в която работели, била само на километър и половина от епицнтъра!

Богатите на хлорофил храни като спирулина, хлорела, пшенични и ечемични кълнове укрепват клетките, пренасят кислород, помагат за изхвърлянето на токсините от кръвта и черния дроб, за неутрализирането на замърсяващите елементи и за стимулиране производството на РНК. Можете да приемате по 3-5 грама от тези наистина супер-храни всеки ден. 

Богатите на сяра зеленчуци от семейство Кръстоцветни като броколи, зеле, репички, брюкселско зеле, ряпа, синап се свързват с токсините и помагат да се предпазите от увредите на свободните радикали. Други, богати на сяра, храни са чесънът, лукът и бобовите култури. 

Богатите на пектин храни като моркови, слънчогледови семки и ябълки помагат да се предпазите от усвояването на замърсителите. 

Богатите на бета каротин храни (като зелените листни зеленчуци, морковите, тиквите, сладките картофи) помагат за изграждането на по-здрав имунитет и предпазват клетките. 

Киселото зеле, най-вече непреминалото термична обработка, помага за постигането на здравословна чревна флора. 

Чесънът предпазва от усвояване на радиоактивните изотопи.

Лъчевата болест най-често води до развитието на анемия. Затова е важно да се ядат храни като цвекло и зелени зеленчуци – за подсилване на кръвта. Хранителната мая, богата на витамин В, се свързва с тежките метали в организма, абсорбира ги и ги изнася. 

Храните, богати на нуклеинови киселини, помагат за по-бързото възстановяване на организма. Такива са спирулината, хлорелата, маята, пчелният цветен прашец. Ако сте фенове на подобни растения, дори може да се научите да разпознавате и да ядете някои от дивите ядливи растения (от чисти райони!) като глухарчета, теменужки, слез и врабчови чревца.

Гелът от алое вера (Aloe vera) доказано лекува изгаряния от радиация по-бързо, благодарение на съдържащите се в него биогенни стимулатори, които подпомагат подпомагат възстановяването на кожата.

Коренът от репей (Arctium lappa) помага за неутрализирането и премахването на токсините от тялото. По време на Индустриалната революция репеят бил препоръчван като лекарство, което помага на хората да се справят с увеличеното замърсяване.

Коренът от глухарче (Taraxacum officinale) подобрява функционирането на органите на тялото в опитите им да елиминират токсините. Помислете си само как това растение много успешно се е адаптирало към замърсителите на околната среда и се среща и по всички големи градове.

Сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus) може да помогне за облекчаването на умората и ефектите от стреса, както и за подобряването на симптомите от химично натравяне и излагане на радиация.

Коренът от женшен (Panax ginseng) помага за намаляването на страничните ефекти от радиацията и за по-бързото възстановяване след излагане на такава.

Листата на зеления и черния чай (Camellia sinensis) са антиоксиданти, имуностимуланти и съдържат радиозащитни вещества.

Магарешкият бодил (Silybum marianum) помага за предпазването на тялото от излагане на химически вещества и увреда на черния дроб.

Копривата (Urtica dioica) прочиства и подсилва бъбреците като укрепява кръвта.
Листата от мента (Mentha piperita) могат да намалят гаденето от излагането на радиация.

Цветовете на червената детелина (Trifolium pratense) подобряват цялостното здраве като помагат на всички органи с прочистваща функция да работят по оптимално добър начин.

Гъбата Рейши (Ganoderma lucidum) доказано подпомага имунната система след излагане на радиация.

Жълтият лапад (Rumex crispus) подобрява функционирането на бъбреците, черния дроб, лимфатичната система, червата и кожата като подпомага естествените пречистващи процеси на тялото.

Хранителните добавки, които се препоръчват за по-доброто справяне със замърсителите от околната среда, задължително включват антиоксиданти:
- Витамин А и бета-каротинът подобряват издръжливостта на тъканите тъканите и намаляват времето, необходимо за лекуване на организма. 
- Витамин В-комплекс може да подобри симптомите на стрес и умора. 
- Витамин С защитава от широк спектър от замърсители, ограничава симптомите на алергия, ускорява времето за лечение и подпомага детоксификацията. 
- Стронций 90 се конфронтира с калция в човешкото тяло и изтощава запасите от витамин D, затова е важно този витамин да бъде част от хранителната добавка.
- Селенът помага за предпазването от тежки натравяния (и се набавя от зеления и черния чай, чесъна и бразилските триъгълни орехи). 
- Цинкът е необходим за производството на В и Т клетки. Той помага и при отстраняването на алуминия, кадмия, медта и оловото. 
- Глутатионът е много полезен за предпазването от замърсителите в околната среда. 
- L-цистеинът помага на черния дроб да разлага химикалите. 
- Калцият помага за предпазването на организма от усвояване на радиоактивни материали, а магнезият е необходим за доброто усвояване на калция и в допълнение пречи на тялото да усвоява стронций 90. 
- Пчелният цветен прашец е особено хранителен и ограничава страничните ефекти от радия и кобалт 60. 
- Зеолитният прах помага за пречистването от тежки метали и радиация като се свързва с токсините в потока на кръвта и помага за елиминирането им.

 

източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати