19 Април 2024 г. Петък

Картелите и монополите ни пречат да излезем от кризата, смята Иван Костов

2011-03-30 06:13:05
Картелите, монополите и парцелирането на всички сектори на икономиката между силовите групировки пречат на България да излезе от кризата. Това стана ясно от изявление на лидера на ДСБ Иван Костов по БНТ.

Според него правителството не може да се оправдава, че още сме в криза с международното положение, защото през миналата и тази година, то е благоприятно. В подкрепа на тезата си Костов посочи, че Европа, САЩ, Китай, Индия и редица други страни, бележат ръст.

"В България беше разрушен двигателят на икономиката - конкуренцията, чрез монополи и картели Те изтласкват малкия и средния бизнес", каза Костов. По неговите думи на пазара няма как да влязат нови играчи, тъй като той е парцелиран от силови групировки.

В тази връзка лидерът на ДСБ посочи, че основната причина за високите цени на горивата не е "Лукойл", а фактът, че е изключена международната конкуренция. Той посъветва правителството да прегледа какви промени е приело в закона за акцизите и данъчните складове, като намекна, че поставените условия в него, не позволява появата на конкуренция на пазара на горива.

Костов е категоричен, че заради жестоката конкуренция в Русия там "Лукойл" продава дизела на цена 1.24 лева, а у нас е 2.66 лева. Той поясни, че дори като се прибави налагания у нас акциз, ДДС (ако се приеме, че там това гориво не се облага с този данък) и транспортни разходи, цената би била 2.25 лева.

Лидерът на ДСБ смята, че страната не може да излезе от кризата и поради факта, че са спрени реформите. "Плаща се за здраве, без да има услуга, плаща се за образование, без да има услуга, плаща се за сигурност, без да има услуга. Така хората са принудени да плащат два пъти, за да получат услуга", обобщи Иван Костов.

Той е на мнение, че нито един плановете на правителството за противодействие на кризата не е бил реализиран. Бившият премиер е категоричен, че спирането на плащанията от държавата към фирмите, за вече извършени услуги, не позволява заплатите да растат и също е фактор "кризата да се чувства в България като у дома си".

"Има пълна управленска глухота за нашите предложения, за това и спряхме да предлагаме мерки за справяне с кризата", каза Костов. Той припомни, че според ДСБ трябва да се предприемат действия в четири посоки - усвояване на еврофондовете, административна реформа, здравна реформа и изчистване на задълженията на държавата към бизнеса.

Иван Костов е категоричен, че присъединяването на България към пакта за еврото е грешка, най-малкото защото е направено еднолично от премиера Бойко Борисов, въпреки не съгласието с този ход на централната банка и Министерството на финансите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати