16 Април 2024 г. Вторник

Обама: Военният натиск отслаби Кадафи

2011-03-30 05:57:32

Целта на съюзническата кампания в Либия е да окаже системен натиск върху либийския лидер Муамар Кадафи, така че той "в крайна сметка да се оттегли" от властта, заяви американският президент Барак Обама в интервю за американските национални телевизии, предаде Ройтерс.

Обама подчерта, че военният натиск и международните санкции са "отслабили изключително" Кадафи. "В момента по-голямата част от Либия е извън неговия контрол", отбеляза американският президент. Той заяви, че САЩ трябва да засилят дипломатическия и политическия натиск върху Кадафи, но подчерта, че е твърде рано да се преговаря с Кадафи за евентуалното му оттегляне, предаде Асошиейтед прес.

В интервюто президентът отправи сигнал и към близкото обкръжение на Кадафи. "Мисля, че сме свидетели на това, че кръгът около Кадафи осъзнава, че примката се затяга, че дните им може би са преброени и ще им се наложи да обмислят какви стъпки ще предприемат оттук нататък", каза Обама.

Той отбеляза също, че САЩ не изключват възможността да предоставят военна техника на либийските бунтовници, които се сражават със силите на Кадафи. "Не потвърждавам, но и не отхвърлям този вариант", заяви Обама.

Обама потвърди, че вече се е съгласил да предостави "несмъртоносна" помощ на бунтовниците като комуникационна техника, медикаменти и евентуално транспортни средства. "Ще разгледаме всички варианти за осигуряване на подкрепа на либийската опозиция, за постигнем преход към една по-мирна и по-стабилна Либия", заяви Обама.

Той добави, че политиката му към Либия не бива да се разглежда като част от "доктрината Обама" и че всяка държава в региона е различна. Въпреки че в Либия беше употребена сила, "това не означава, че ще започнем да използваме военни средства, за да налагаме определени форми на управление", заяви Обама.

На откриването на новата сграда на американското представителство в ООН президентът заяви, че съвестта и интересите на САЩ ги "задължават" да действат, за да защитят живота на цивилните в Либия, както и че международната военна кампания срещу режима на Кадафи поставя САЩ в центъра на мисията, но там Вашингтон "не е сам", допълва БТА.

Обама каза, че силата не бива да бъде първият вариант за действие срещу страна като Либия, но ако другите мерки се окажат недостатъчни, държавите трябва да обединят усилията си, за да отстояват международния мир и стабилност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати