24 Април 2024 г. Сряда

Решението от Лондон: Кадафи е нелегитимен и ще отговаря за стореното

2011-03-29 17:48:37
"

Това се казва в заключителното съобщение на британското външно министерство, което бе домакин на срещата в Лондон на външните министри на над 40 държави и представителите на водещи световни организации.

Те решиха да създадат специална международна група, която да взима политическите решения и да продължи действията в Либия до пълното прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Операцията е с отворен край във времето и ще продължи, "докато се изпълнят условията на резолюции 1970 и 1973".

От тази формулировка може да се заключи, че на този етап коалицията не предвижда сценарий, в който Кадафи може да бъде оставен да се оттегли и да договори свободно напускане на Либия с гаранции, че той и семейството му няма да бъдат преследвани по света и предадени на Международния наказателен съд на ООН по обвинения за престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

На заключителна пресконференция премиерът на Катар шейх Хамад бин Ясим ал Тани призова Кадафи и обкръжението му да се оттеглят в следващите няколко дни. "Мисля, че това е единственото бързо решение на подобни проблеми. В момента не виждаме никакви признаци за това, но тази надежда, която им предлагаме сега, може да я няма на масата след няколко дни. Не предупреждавам никого, но ние се опитваме да спрем това кръвопролитие, колкото се може по-скоро".

На същата пресконференция британският външен министър Уилям Хейг заяви, че в Лондон не е било обсъждано въоръжаване на либийските бунтовници. Френският му колега Ален Жупе потвърди тази позиция и изтъкна ,че и резолюциите на ООН не дават такъв мандат, но допълни, че в бъдеще този въпрос може да бъде обсъждан с партньорите. Жупе също така изключи сухопътна военна интервенция, както и че бъдещо прекратяване на огъня би могло да доведе до разделяне на страната на две.

По-рано през деня командващият обединените сили на НАТО в Европа каза, че откъслечни разузнавателни данни сочат, че сред бунтовниците има известни елементи от "Ал Кайда" и "Хизбула"   - да осигури ръководство и определя цялостната политическа посока на международните усилия в тясна координация с ООН, Организацията африкански съюз, Арабската лига, Организацията на ислямските държави и ЕС за подпомагане на Либия;
    - да служи като място за контакт на международната общност с представители на страните в Либия.

Председателството на групата ще се поема на ротационен принцип между страните от района и извън него.

Северноатлантическият съвет, заедно с останалите партньори в коалицията, ще определя политическата посока на операциите на НАТО.

Приветства се предложението на генералния секретар на НАТО да оглави координирането на хуманитарната помощ и планирането на дългосрочна подкрепа за стабилизиране на страната.

Турция и други регионални участници и международни агенции предложиха подкрепата си за това и ще предложат плановете си на Контактната група."

В декларацията се призовава още всички либийци, включително Националният съвет от Бенгази и лидерите на либийските племена, да започнат диалог помежду си и политически процес за изпълнение на резолюциите на ООН. "Регионални фактори, особено арабските държави, приятели на Либия, и арабските й съседи могат да изиграят важна роля в това", допълва решението.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати