26 Април 2024 г. Петък

Масло или маргарин – кой е по-здравословният продукт?

2011-03-29 17:44:53

Често хапваме сандвич за закуска, понякога за обяд или пък просто между храненията. Не рядко обаче си задаваме въпроса с какво точно да намажем филийката и коя е по-добрата мазнина с оглед на нашето здраве.

Има много мнения, които са в подкрепа, както на маргарина, така и на маслото. Въпросът е къде се крие истината и има ли еднозначен отговор на питането: Кой е по-здравословният продукт? Ще ви предложим различни факти "за" или "против" качествата на единия или другия продукт...

Маргарин
Като цяло маргаринът е продукт, който се състои от чисти, растителни мазнини, не съдържа холестерол. Именно заради това се счита за по-здравословен и обикновено е предпочитан от хора, които спазват диети. В маргарина се съдържат витамини, които обаче са изкуствено добавени. Обикновено това са витамин A, D, E.

Създаването на маргарина е било с цел да се намери здравословен заместител на маслото. Какъв обаче е продуктът, който днес се предлага на пазара и много от нас ежедневно консумират?

Растителните мазнини при стайна температура имат свойството да се втечняват и поради тази причина масово използван е методът на хидрогенирането – термин в химията, с който се означава процесът на нагряване до висока температура на растителните масла в присъствието на катализатори и вода. От този процес се получават трансмазнините.

Течните маргарини  имат по-малко трансмазнини, отколкото твърдите. Трансмазнините повишават „лошия“ холестерол (LDL) и понижават „добрия“ (HDL). Според редица изследвания по темата, високата им консумация повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, различни видове ракови заболявания. Все по-категорично става ясно, че хидрогенираните мазнини представляват една от основните заплахи за здравето ни.

Маргаринът е предпочитан от много хора и заради факта, че е по-евтиният продукт. На какво се дължи обаче ниската му цена? При химичната обработка на растителните мазнини, обикновено се увеличава обема на крайния продукт. В САЩ в много ресторанти и заведения за бързо хранене е забранено храната да се приготвя с хидрогенирани растителни мазнини.

Масло

Най-разпространената и консумирана форма на маслото се получава от краве мляко. Но то се произвежда и от други бозайници като овце, кози, биволи. Кравето масло е лесносмилаемо, когато се консумира в сурово състояние.

То е естествен източник на витамин А. При подлагане на термична обработка обаче, маслото става трудно за усвояване от организма, тъй като губи съдържанието на вода. Маслото се състои от животински мазнини, това означава, че има високо съдържание на холестерол.

Неговата консумация не се препоръчва при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, заболявания на черния дроб, жлъчнокаменна болест. Кравето масло съдържа голямо количество наситени мазнини, но те са по-малко отколкото в растителните масла. Освен това в него има и ценни млечни съставки, минерални соли, казеин, лактоза и др.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати