26 Април 2024 г. Петък

Духомир Минев: Близо 95% от хората у нас са аутсайдери и зрители, обществото ни е в колапс

2011-03-29 15:09:15

„Правителството очевидно не успява в много отношения. Не се справя с ценовият шок. Опасявам се, че бедата, в която сме попаднали е много по-голяма, отколкото капацитетът на правителтсвото да се справи с него”, заяви по „Радио К2” Духомир Минев, социолог и икономист от Българската академия на науките. „Когато всичко е схема, както веднъж се изпусна министър-председателят, това означава, че няма начин да се постига напредък. Колабира обществото, колабира икономиката”, изрази тревогата си той.

Кабинетът трябва да се справя с вече изградени структури и функциониращи механизми, които обаче работели негативно. „Работят срещу растеж и развитие. С антисоциални механизми”, смята Минев. Според него у нас няма нито пазар, нито съществува пазарна икономика, а „свръхкрупни структури”, които определят икономическата динамика спрямо „своите потребности”.

„Дребният бизнес потъва. Средният бизнес върви надолу. Остават едни структури, които диктуват положението. Това е естествен резултат от правеното през последните 30-40 години”, констатира социологът. Сериозно било деформирано разпределението на доходите, констатира социологът. Приватизацията пък определя „криминално действие”, „държавно организирана криминалност”.

„20% от населението диктуват икономическата динамика в развитите държави”, категоричен бе Минев. „Те получават основната част от приходите. Те формират динамиката на пазара, когато ги харчат. Те формират динамиката на производството, което задоволява пазара. А 80% от хората са аутсайдери и зрители”, смята той. Процентът на хората, които контролират процесите у нас, били около 5%.

„Как тогава няма да има икономически колапс? Как няма да търсят хората кредити и след това да не могат да ги изплащат, защото доходите им намаляват?”, попита в ефира на „Радио К2” Духомир Минев. „Не всичко е пазар и бюджетен дефицит”, критикува управляващите той. Липсва знание и осъзнаване на цялостната картина, разбиране за икономическите политики, допълва икономистът.

Минев препоръчва да се помисли за серия от мерки, с които да се промени разпределението на доходите. Да се изработят минимални социални стандарти.

„Тази „голяма любов” към магистралите нека се реализира, нека не разочароваме „влюбените” и Европа. Но се нуждаем от сериозна регулация на фондовете, която да се пригоди към кризата. Структурните фондове трябва да са спирачки към нея”, предлага Минев.

„От 70-те години насам, без да го обявят, без да питат хората, което поставя сериозни въпроси към демокрацията и ефективността на демократичните институции, най-развитите страни осъществиха невероятно социално инженерстване, с което докараха кризата. Тя е в резултат на политики, а не по стечение на обстоятелствата”, заключи Минев в разговор с водещата на „Радио К2” Роси Ангелова.

източник: „Радио К2”

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати