28 Март 2024 г. Четвъртък

Аню Ангелов отвръща на удара

2011-03-29 07:12:37

"Появилият се материал на личния сайт на президента Георги Първанов "Алтернативи в развитието на отбранителната политика" още веднъж показва, че двамата имаме принципни различия по въпросите на отбраната на страната, за които съм се изказвал многократно”

Това се посочва в позиция на министъра на отбранатаАню Ангелов, разпространена от официално от Министерството на отбраната. В нея за пореден път стават ясни различията между върховния главнокомандващ – президента и военния министър.

"Оставям настрана дали появилият се материал е официална позиция на президента и върховен главнокомандващ или това са мисли по темата "отбранителна политика" на Георги Първанов, или,може би, на формацията АБВ”, отбеляза още Аню Ангелов в своята позиция.

 

Не ли странно сега да се появява тази "алтернатива"Той поиска българите да знаят, че всичко, което се прави в Министерството на отбраната, „не е плод на волунтаризма на един човек или реализация на идеи на някаква малка група хора”.

 

"Твърдо стоя като министър на отбраната зад всичко, което съм казал или взел като решение”, продължава в своята позиция Ангелов.

"За година и половина от нашето управление заедно направихме детайлна оценка на състоянието на въоръжените сили в рамките на проведения Преглед на структурите на силите. Разработени са модели на действие на въоръжените сили, оценени са възможностите на страната ни да заделя ресурс за отбрана. Изградена е и визия за развитието на въоръжените сили”, се чете още в писмото от Министерството на отбраната.

Министър Ангелов е категоричен, че президентът е бил постоянно информиран за 
процесите, но нито веднъж досега не е изразявал мнение по обсъжданите документи.

"Не ли странно сега да се появява тази "алтернатива"?", попита Аню Ангелов.

Той отблезя, че именно ГЕРБ е предоговорил неизгодните договори, спряло източването на отбранителните ресурси, стабилизирало бюджета за отбрана.

По повод на президентските твърдения за "подценяване на заплахите за сигурността, произтичащи от нашия и съседни  региони", министър Ангелов отговаря, че според текст от приетата от Народното събрание „Стратегия за национална сигурност” нито една от съседните държави не се разглежда като потенциален противник и не съществува пряка военна заплаха за суверенитета и териториалната цялост в дългосрочна перспектива.

"Интересно е какви растящи рискове и заплахи в нашия регион за териториалната цялост на страната вижда президентът извън тези, посочени в Стратегията за национална сигурност, попита Аню Ангелов.

 

По повод на изпращането на наши военнослужещи в различни мисии, в позицията на министъра се посочва, че правителството е изградило механизма и е въвело на практика принципа за участие на щатни подразделения в мисии.

"Внушението, че настоящият министър на отбраната си е извоювал правото да изпраща българскивоеннослужещи в мисии и операции в чужбина, е некоректно и подвеждащо, отбелязва Аню Ангелов.

В позицията си той призова българските граждани да "знаят, че на министъра на отбраната е дадено право да изпраща български военнослужещи зад граница за дейности, които нямат политико-военен характер".

"Българската армия не спира да помага и на населението, и на други органи на държавата, независимо, че е ангажирана с участието в различни мисии и операции на НАТО и ЕС”, допълва в заключение Аню Ангелов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати