19 Март 2024 г. Вторник

Депутат от ГЕРБ опита да уреди шефа на жена си

2011-03-29 06:57:13

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев опита да уреди специални правомощия на председателя на Върховния административен съд. При обсъждането на промени в Закона за съдебната власт неочаквано се появиха текстове, подписани от Радев и колегата му Красимир Ципов, пише „Сега”.

Те щяха да дадат на председателя на ВАС възможност да мести и командирова съдии по свое усмотрение, без да се съобразява с тяхното желание и с решението на пленума.

В същото време съпругата на Радев - Мария, спечели конкурс за главен секретар на ВАС, което е най-високата административна длъжност в съда.

Мария Радева е класирана на първо място от осем кандидати, по информация на сп. "Правен свят".

Съпругата на депутата била на това място и преди конкурса, но като изпълняващ длъжността. Назначена била от председателя на ВАС Георги Колев.

Поправките са вкарани изненадващо между първо и второ четене от Радев и Ципов, а председателят на правната комисия Искра Фидосова се опита да ги прокара като техническа поправка.

Депутатите от Коалиция за България Мая Манолова и Янаки Стоилов, и Христо Бисеров от ДПС скочиха срещу вкарването на текстовете на заседание на правната комисия.

Срещу новите правомощия на председателя на ВАС се обявиха също шевът на Върховния касационен съд Лазар Груев, заместник- главният прокурор Галина Тонева и дори заместник-министърът на правосъдието Жанета Петрова, която преди беше съдия във ВАС.

След скандала поправките бяха изтеглени. Според опозицията новите правомощия биха дали в ръцете на председателя на ВАС лост за натиск над съдии. Във Върховния административен съд се гледат делата срещу държавните институции. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати