26 Април 2024 г. Петък

Социалисти и националисти нанесоха изборно поражение на Саркози

2011-03-28 10:26:12
Френските гласоподаватели нанесоха удар на президент Никола Саркози година преди президентските избори, като отдадоха предпочитание на Социалистическата партия и на Националния фронт по време на проведените в неделя регионални избори.

По време на вота трябваше да се изберат представители на кантоните в общите събрания на департаментите в страната. Изборите обаче бяха и тест за изборните нагласи 13 месеца преди французите да определят следващия президент на страната.

Дясноцентристкият Съюз за народно движение (СНД) на Саркози събра общо около 20% от гласовете, много след Социалистическата партия, която печели около 36% според данни на вътрешното министерство, цитирани от "Уолстрийт джърнъл". Националният фронт (НФ) печели от 12%.

"В по-голямата част сме разочаровани", каза Жан-Франсоа Копе, генерален секретар на СНД. "Трябва да вземем поука от тези резултати и, разбира се, ще го направим, в частност от издигането на Националния фронт."

Вотът показа нарастващата популярност на НФ, който през януари избра Марин льо Пен - 42-годишната дъщеря на основателя на партията Жан-Мари льо Пен, за свой лидер.

"Реструктурирането на френския политически живот е в ход", каза льо Пен пред френската телевизия след вота.

Тя се опитва да отърси партията от нейния расистки имидж, като вместо това насочи политическото си послание към икономическия национализъм, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Льо Пен сравни молещите се по френските улици мюсюлмани с нацистката окупация на Франция по време на Втората световна война. Льо Пен настоява също за излизане на Франция от еврозоната и настоява за протекционистка политика за френските стоки.

"Имаме нужда от силна държава", каза Льо Пен миналата седмица в интервю за "Уолстрийт джърнъл" и Dow Jones Newswires.

Националният фронт заплашва двете основни политически сили в страната, защото се опитва да съчетае основните им популистки призиви, допълва още изданието.

Социалистическата партия си спечели популярност през годините с опита си за контрол над корпорациите, например чрез по-високи данъци върху работните възнаграждения и закони за съкращаване на работното време.

Саркози поведе кампании за изгонване от Франция на нелегално пребиваващи роми и за забрана за носене на никаб - покриващ цялото тяло на жената воал, каквито носят малцина мюсюлманки във Франция.

Двете основни партии се страхуват, че Марин льо Пен може да поеме по стъпките на баща си, който стигна до второ място на президентските избори през 2002 г.

Тогава той победи кандидата на социалистите Лионел Жоспен в първия кръг, но изгуби втория от дясноцентристкия представител Жак Ширак.

Кантоните изпращат представители в общите събрания на 100-те френски департамента, които са основните административни единици на страната. Съветниците в департаментите пък посочват около 90% от избирателите за горната камара на френския парламент - Сената.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати