25 Април 2024 г. Четвъртък

Трайков между правителството на патриоти и клан - недоклан договор за "Белене"

2011-03-27 17:40:15
България е приключила преди 22 години с използването на непазарни методи при определянето на цените, сключения с "Лукойл" мораториум е изключение и е инцидентен за период от един месец. Това обясни икономическият министър Трайчо Трайков пред "Нова телевизия". По думите на министъра не само българите биха отговорили, че са недоволни от икономическото състояние в страната, но и повечето европейци.

Административната тежест с 15% по-малка

"Това, с което държавата може да помогне за пазарното определяне на цените е да създаде условия за свободен пазар и да намали административната тежест", каза Трайков на въпрос на водещата Цветанка Ризова, какво ще направи държавата, за да понижи цените на горивата. По думите на министъра вече има напредък по отношение на административната тежест върху бизнеса, която е намаляла с 15%. Трайков не обясни какъв период визира.

Министърът отказа да коментира пряко конфликтът си с "Лукойл", заради който получи чрез медиите писмо от компанията, в което тя се съмнява в неговата компетентност. Трайков съобщи, че в началото на следващата седмица ще има Надзорен съвет на компанията и той е изпратил представител на министерството, който да разбере как се образуват цените на горивата от рафинерията. Министърът уточни, че до момента "не са направени никакви отстъпки към "Лукойл" срещу едномесечния мораториум на цените". Ограничението да не се променя цената важи само за дизела, обясниха по-рано днес от министерството на финансите.

Трайков обясни, че направеният реверанс към петролните компании да не съхраняват количества горива за 60 дни, а 40, е разрешено от Европейския съюз и няма да бъде тълкувано като държавна помощ. "Всички идеи се разглеждат много критично и тепърва ще бъдат одобрявани", обясни министъра.

Правителство на истински патриоти

Настоящото правителство е правителство на истински патриоти, каза Трайков. Той обясни, че има два вида патриоти - фалшиви, които не допускат в "крепостта" си външни инвеститори и истински, които позволяват на външни фирми да се влизат в страната, но само ако спазват правилата. Министърът коментира и определеното като "безпрецедентно" от него, в сряда, поведение на "Росатом" и "Лукойл". "Нямам обяснение за поведението, освен може би, че тези компании са били подведени от българските си сътрудници", каза Трайков.

Според министърът строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде отложено, докато не се изяснят аспектите със сигурността на централата. Като "очевидно ново осем" определи разпространената от "Росатом" цена на "Белене" (8 млрд. евро). "99% от строителството на ядрените централи сега зависи от един съвсем външен фактор - Япония, Фокушима", обясни Трайков.

По думите му, думите на премиера Бойко Борисов пред Би Ти Ви, че "Белене" може да се строи и не е важно колко струва, ако друг плаща" са извадени от контекста. "Това не е становище на премиера, а на "Росатом" от тяхното отворено писмо разпространено по-рано", обясни икономическият министър.

Клан - недоклан договор


Министърът определи договорът за изграждането на "Белене" като "клан не доклан" от две години, с цена от 4 млрд. евро и не знайно какво увеличение. По думите му държавата иска да активизира проекта, но не вижда никакво конструктивно решение от своя външен партньор. "Когато искате да пуснете някого в крепостта, трябва да знаете кой и срещу колко отваря вратите", каза Трайков. Той обясни, че "някой фирми и държави са свикнали да сключват така споразумение, че да получават от 1 млрд. - 900 млн. за себе си, 100 млн. за партньора и 100 млн. за подкуп". По думите на Трайков страната сега се стреми да договори равни ползи както за държавата, така и за участниците в проекта.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати