19 Април 2024 г. Петък

СДС: Правителството да овладее необоснования ръст на цените

2011-03-27 17:30:49
Лидерът на СДС Мартин Димитров коментира пред журналисти във Велико Търново, че с присъединяването на България към новия пакт за еврото правителството е допуснало гаф, защото не е било наясно с ангажиментите, които се поемат.

Според Димитров с присъединяването към пакта България става гарант за заем първоначално за 3 млрд. евро, а по-късно – за 6 млрд. евро, което е 1/6 от БВП на страната.

Ние сме за ЕС и еврото, но България е най-бедната европейска страна и такъв воденичен камък не може да поеме, каза Димитров.

По неговите думи другият сериозен проблем, който поставят ангажиментите към пакта, е искането на отделни европейски страни за хармонизиране на данъците в ЕС.

СДС предложи въвеждането на 10-процентния корпоративен данък и на плоския данък, а единното данъчно облагане в ЕС ще бъде пагубно за България, посочи лидерът на партията.

В дискусията какъв да бъде ЕС ние не трябва да се съгласяваме със всичко, което ни се предлага, а да участваме активно във формирането на европейската политика, за да се постигнат добри условия както за България, така и за ЕС, добави Димитров.

Председателят на СДС посочи, че поетите ангажименти подлежат на договаряне и проблемът ще бъде внесен за обсъждане в българския парламент.

На изнесено заседание във Велико Търново Националният съвет на СДС прие позиция, в която призовава правителството да овладее процеса с необоснования ръст на цените и незабавно и окончателно да спре проекта АЕЦ "Белене".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати