18 Април 2024 г. Четвъртък

Касим Дал обеща да освободи ДПС от страха, но не и нова партия

2011-03-27 15:07:11
"Предстоят местни избори –хората в ДПС са принудени заради едното кресло да мълчат, да траят... фно на изборите те ще накажат ръководството на ДПС. До изборите може да мълчат, но на изборите ще видите от урните какво ще излезе. Аз ги познавам тези хора. Нали се гордеехме, че им вдигнахме главите... а някои сега гледат обувките си от срам." Това заяви дългогодишният "втори" в ДПС Касим Дал на първата среща със симпатизанти "Твърде ценна е нашата партия, защото е изстрадана, с много болка е изградена – човек по човек. Отгоре не успях да я променя, да я реформираме отдолу... За съжаление големите (възрастните – бел. ред.) много ги е страх. Ние родихме този страх, в регионите всичко е обвързано, взаимозависимо... Дотук докараха ДПС, нашето движение за права и свободи – до страх да се говори.

Дал беше изключен от ДПС, след като подаде оставка от партийното ръководство и изпрати писмо до структурите, в което остро разкритикува лидера Ахмед Доган. Обрата в отношението си той обясни с това, че се е запознал с агентурното досие на Доган, и обяви председателя на партията за "най-успешният проект на ДС".

Днес Дал каза, че не се чувства изключен от партията, която е градил 25 години, и че е в сърцата на хората от ДПС. Затова за пореден път декларира, че няма да прави алтернативна формация, а иска тя да се реформира - реформа по неговите виждания, минаваща задължително през смяна на лидера. Единственият план за постигането на тази промяна, даден от Касим Дал на привържениците му, беше да се участва в събранията по места за местните избори, да се провокира дебат и така да се стигне до подходящите кандидати, да се повлияе на номинациите.

"Дайте конкретика... Резултатиет обаче се спускат отгоре? Каква алтернатива предлагате? Те са дресирани... Дали ще ви допускат до събранията", попита залата, събрала около 350 човека. А Дал повтори – конкретиката е обикаляме регионите, събранията, ние ще сме там. Трябва да изминем този път, като мине – пак ще се съберем и ще говорим.

Вашите желания са да не разделяме ДПС и ние ще работим за това

ще бъдем най-активни на общите събрания, на общоселските, ще дадем сила на хората, да им кажем че има алтернатива и да преодолеем страха", допълни той.

Какво оттук насетне? Отговора на този въпрос бяха дошли да чуят всички в зала 6 на НДК. Организаторите, Касим Дал и неговите най-близки постоянно обясняваха – няма да цепим, няма да правим алтернатива. Други обаче смятаха, че скоро ще се "роди нещо", и обясняваха, че в момента присъстват на кръщенето. Трети само обясняваха, че днес ще бъде отправено послание за нов тип мислене, за промяна.

На някои обаче явно не им се чакаше. "Да не ги чакаме доброволно да се оттеглят, а

да ги свалим от този тезгях, доброволно никога няма да стане

те са пуснали корени", заяви привърженик от Айтос. И беше посрещнат от бурни аплодисменти.  "ДПС ще се разцепи, не може да не стане, но нека да стане, за да се види кой какъв е... кой зад кого застава. Няма да си отидат доброволно... ДПС трябва да си остане същото, не трябва да се подменя идеята, но не и с тези хора. Да се изметат на изборите", призова и Ибрахим Карахасан.

 



В 30-минутната си реч Касим Дал също заговори за "измитане". "Чува се, че играя някаква игра – който ме познава, не може и през акъла му да мине. Не се поддавайте на провокации, ще бъдем заедно, ще станем много повече, като тръгнем по регионите. И ще пометем тези хора. Ако не си отидат, ще ги пометем", обеща той.  Дал изрази увереност, че начинанието му ще успее. " Убеден съм, че ще направим така, че да изчезне този страх, не може хората, които се противопоставиха на тоталитарния режим, сега заради къшей хляб или кресло да не могат да издигат глас, да не могат да казват това, което мислят", каза той.

И пак нарече ДПС като "Ние"Ние, ДПС има достатъчно подготвени хора, нека в ръководството имат благоразумието да се оттеглят", призова той. Защото, ако така продължавало, или няма да има ДПС, или хората с опит ще си отидат от формацията. "За да бъдат избирателите на ДПС, симпатизантите на това дередже, е виновно ръководството на ДПС. Тук никой друг не визирам освен председателя", допълни Дал.

ДПС мина всички по корупция – затова и вън, и вътре е изолирано,

ние изгорихме всеки, до когото се докоснахме

заяви още бившият заместник на Доган. И прогнозира още по-голяма изолация, ако не бъде предприета реформата, а на масата с Доган политици щели да сядат само тайно и за правене на задкулисни далавери.

Очаквано една от основните теми на форума беше досието на Ахмед Доган. Дал отново декларира, че "наивно може да е, но се запознах с досието през 2010 г."Ние ги изиграхме", заяви той.

За срещата с Касим Дал в София бяха дошли негови поддръжници от цялата страна и приятели от Турция, сред които и бившият представител на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу, който беше освободен от поста заради подкрепата му за Дал.

Да подкрепи Касим Дал в София беше дошъл доскорошният представител на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу (правият), който беше отстранен от поста след изключването на Дал. Той беше един от тримата представители на ДПС от Турция, които на заседанието на Централния съвет на ДПС гласува против изключването на дългогодишния "втори" в партията

Красимир Юскеселиев



Както преди готвехме изборите за ДПС, сега ще го правим за Касим

заявиха неофициално български изселници пред "Дневник".

Бившите депутати Рейхан Аблеким от Русе и Юксел Хатиб от Силистра също подкрепиха колегата си. Пред залата говориха младеж от Германия, дошъл специално за срещата, хора от Плевен, Казанлък, Шуменско, Варна. За наследството на Държавна сигурност и внедряване на хората в съвременното управление на държавата пък разказаха Екатерина Бончева от комисията по досиетата и Тома Биков – автор на книга за досието на Доган.

Дни преди събитието организаторите на форума във Facebook изразиха притеснение, че от ръководството на ДПС ще изправят подставени лица, които да създават провокации. Такива нямаше. Политиците от ДПС обаче бяха запознати със случващото се в залата, тъй като проследили прякото предаване по "Канал 3". За това, че са проявявали интерес към събитието, не искаха да се знае – всяко асоцииране или интерес към Касим Дал в момента не били подходящи.

Организаторите на групата в социалната мрежа сега ще мислят за ново име, за да не се асоциира тя само с един човек – Касим Дал, а да подкрепя идеите за недопускане на агенти на ДС в управлението и в обществено-политическия живот.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати