20 Април 2024 г. Събота

Японската мафия се включи с помощи за пострадалите от земетресението

2011-03-27 10:54:29
Японската мафия "Якудза" е изпратила тонове храни, вода, лекарства и топли дрехи в евакуационните центрове на пострадалите от земетресението и вълните цунами в страната, предаде Ройтерс. По неофициални данни организацията има около 80 000 членове, а основните печалби идват от рекет, хазарт и проституция.
 
Помощта за пострадалите, осигурена от "Якудза", се оценява на 500 000 долара. Според живеещия в Токио автор на две книги за японската мафия Джейк Адълстайн строгата дисциплина е направила японската мафия по-ефикасен инструмент за оказване на помощ от административната машина.
 
В много префектури именно якудза, е на държавните чиновници, са се оказали първи на мястото на трагедията и са започнали да помагат на ранените и да спасяват оцелели. А днес в Япония хората, озовали се в евакуационни центрове, и имащи нужда от помощ, са около 280 000.
 
"Якудза" не за пръв път реагира по този начин. През 1995 година след земетресението в Кобе гангстерите се прославиха с ефикасното си участие в спасителните операции.
 
Все още няма яснота какво кара мафиотите да помагат. Сигурно е, че те не правят това, за да подобрят репутацията си, защото "Якудза" никога не афишират действията си и не търсят изгода от своята благотворителност, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 
Опитите да се получи някакъв коментар от шефовете на двата най-могъщи мафиотски клана Сумийоши-кай и Инакава-кай, също удрят на камък. Адълстайн е на мнение, че нещата опират до моралния кодекс на якудза, в който благотворителността е залегнала като важен принцип.
 
Други специалисти обясняват чувствителността на японските мафиоти към чуждото страдание със собствения им труден житейски път.
 
Според японски журналист, цитиран от "Ройтерс" обаче тази помощ далеч не е толкова безкористна, а "Якудза" се опитват да спечелят позиции, за да получат за строителните си компании изгодни договори, когато започне активното възстановяване на страната от бедствието.
   
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати