26 Април 2024 г. Петък

Коалицията нанесе удари над родния град на Кадафи

2011-03-27 10:22:43
В неделната нощ силите на международната коалиция нанесоха въздушни удари над град Себха в централната част на Либия и родния град на Муамар Кадафи – Сирт, съобщи либийската телевизия „Ал Джамахирия”, цитирана от РИА Новости. „Удари се нанасят по граждански и военни обекти”, съобщи телевизията.

Новите въздушни удари са причинили смъртта на военнослужещи и цивилни по 400-километровото шосе между градовете Адждабия и Сирт, съобщи правителствен говорител, цитиран от АФП.

„Въздушните атаки продължиха без прекъсване часове наред”, заяви говорителят. „Смятаме, че много цивилни са убити, включително и няколко семейства, които са бягали от бомбардировките с колите си”.

„Според нас това е убийство, това е неморално, това е незаконно и не е според мандата на Съвета за сигурност”, заяви още той.

По-рано на мощни удари бяха подложени верните на Кадафи сили в град Адждабия и Марса-ел-Брега в източната част на страната, в резултат на които според данните на либийската страна, са загинали десетки военни и мирни жители.

Арабските телевизии показаха десетки унищожени танкове и бронирани автомобили на либийската армия.

След ударите на коалицията либийската опозиция успя да си върне тези два града, съобщи „Ал Джазира”. Все още не е известно дали бунтовниците се готвят да се придвижат на запад от Сирт.

Според либийски военни, бунтовниците може да се опитат да се придвижат колкото се може по на запад при активната подкрепа на западната коалиция от въздуха. 

Представител на либийската армия заяви, че войската на коалицията методично разчиства пътя на бунтовниците, за да могат те за завладеят колкото се може повече нефтени обекти и територия, а след това да „шантажират властта”.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати