19 Април 2024 г. Петък

Борисов по спешност в НС. Спря лобистки текст

2010-07-15 14:58:35
Премиерът Бойко Борисов дойде на крака в парламента да поправи вече приет на първо четене лобистки текст в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. 

Спорният текст беше одобрен само от депутати на ГЕРБ и предизвика остри спорове в пленарната зала.  

Преди появата на премиера парламентът прие на първо четене  изменения, внесени от депутати от ГЕРБ, които предвиждат възможност областните управители да продават имоти – частна държавна собственост, до 500 000 лева. Преди поправката продажбите се извършваха от Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол. 

По повод законопроекта  депутати от Коалиция за България обвиниха управляващите в лобизъм.

"С тази промяна даваме право най-ценната държавна собственост да се приватизира от 28 чиновници на ГЕРБ", скочи от трибуната ексминистърът на икономиката Петър Димитров. По този начин прокарвате политическа корупция, обяви той. 

Мая Манолова обвини ГЕРБ, че са се поддали на натиск на местните бизнес лобита. "В момента наистина става дума за децентрализация, но не управленска, а корупционна", каза тя. 

ГЕРБ категорично отхвърлиха обвиненията на опозицията, че прокарват лобистки текстове. Предложенията имали за цел улесняването на продажбите на държавни имоти.

След скандала Бойко Борисов дойде в парламента и обяви, че ще бъде внесена поправка между първо и второ четене областните управители да могат да продават имоти до 10 хил. лева, а не до 500 000 лв., както беше прието няколко часа по-рано. 

„От сутринта направих бърза консултация с областните управители, всъщност до 10 хиляди лева са масовите случаи, които се бавят през Агенцията за приватизация“, посочи премиерът.

Борисов отбеляза, че правителството ползва експертната помощ на медиите и на обществото, и реагира в рамките на един ден.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати