29 Март 2024 г. Петък

Близо 800 хилядарки е платил парламентът, за да обзавеждане, пише Стандарт

2011-03-26 10:05:18

Близо 800 хилядарки е платил парламентът, за да обзаведе депутатските домове с плазми и легла. Това става ясно от данни на Народното събрание за похарченото през изминалата година за ремонт и обзавеждане на ведомствените апартаменти на избраниците, научаваме от “Стандарт”. Според информацията, освежаването на жилищата на депутатите излязло 549 129 лв., почти същата сума е отишла и за закупуване на мебелировка. Половин милион са стрували диваните, гардеробите и леглата на парламентаристите. За бяла и черна техника по домовете им Народното събрание е платило 210 хиляди лева.

Най-бедната държава в ЕС България ще стане гарант за 6.09 млрд. евро по новия Европейски механизъм за стабилност (ЕМС), който ще възлиза на 700 млрд. евро, след като бъде задействан през 2013 г., съобщава “Сега” Отделно тя ще трябва да внесе близо 700 млн. евро в капитала му, възлизащ на 80 млрд. евро. Финансовите й задължения ще произтекат от новия пакт за еврото ("Пакт за еврото плюс"), към който премиерът Бойко Борисов обяви, че я присъединява, на завършилия вчера Европейски съвет в Брюксел. Въпреки че не членува в еврозоната, новият пакт й дава възможност да се възползва от ЕМС, ако й се наложи да търси кредити на международните финансови пазари. Механизмът ще има кредитен рейтинг ААА, което означава, че лихвите по гарантираните от него кредити ще бъдат най-благоприятни. Ако някоя държава изпадне в неплатежоспособност, както се случи с Гърция и Ирландия, останалите ще погасят дълговете й чрез гаранциите, с които стоят зад механизма. Досега Гърция получи подкрепа от 110 млрд. евро, а Ирландия - 85 млрд. евро.

Ревизията само на един акцизен склад - в Русе, е показала, че от него са присвоени над 200 млн. лв. акциз от дизелово гориво, е съобщил пред народните представители шефът на митниците Ваньо Танов при изслушването пред комисията по корупция през 2009 г., разкрива “24 часа”. Стенограма от заседанието бе разсекретена вчера. Данъчните складове на двете рафинерии у нас - Лукойл и Инса ойл , и на фирмите, които търгуват с горива, са получили разрешителни без проверка от териториалните управления на митниците. Това е станало през 2007 г. при прехвърлянето на събирането на акциза от НАП към митниците.

МВР случи на човек, а не на изпечен престъпник, отбелязва “Сега”. Благодарение на това кризата със заложниците в клона на Инвестбанк в Сливен се размина без жертви. Отделно близка роднина на обявения за банков обирджия Стефан Петров, негови приятели и колеги изиграха решаваща роля след освобождаването на заложниците вчера сутринта той да се предаде. Това признаха и от МВР, и премиерът Бойко Борисов. Самотен неудачник, но не и престъпник. Така психолозите описаха човека, който 39 часа държа под напрежение цяла България. Стефан е искал да стане полицай, но работи като охранител и според колегите му е "добър боец". Имал хъс да работи срещу крадците. Имал и нагласа да сътрудничи на полицията по време на кризата със заложниците. Не е искал да нарани жените, но се е страхувал и за собствения си живот. След благоприятния развой на кризата обаче така и не стана ясно какво е целел Стефан и как се озова в тази ситуация, обяснява изданието.

Няма покой за командосите и психолозите от МВР. Народът лудна от пролетта и от кризата! Още преди да приключи драмата със заложниците в Сливен, безработен се барикадира в 7-етажен блок в Пловдив и заплаши, че ще се взриви, пише “Труд”Не издържам! Имам 3 газови бутилки, които ще гръмнат!” Спецченгета с автомати и бронежилетки блокираха светкавично кв. "Кючук Париж", където той живее. Съседи в блока му бяха евакуирани призори. Психолози започнаха преговори. В 18,48 барети от отряда за борба с тероризма щурмуваха дома му и Стоянов бе арестуван.

Покачване на гама-фона в югозападната и южната част на страната отчетоха следобед станциите на Изпълнителната агенция по околна среда, научаваме от “24 часа”. Вестникът се позовава на данните на EURDEP системата за радиационен мониторинг на Европейския научен център JRC. Гама-фонът обаче остава в стойности от 0,10 до 0,20 микросиверта, докато естественият фон в България е в рамките на до 0,40 микросиверта. Сутринта данните показваха стойности под 0,10 микросиверта. Има увеличение на гама-фона, но не може с категоричност да се потвърди или отрече дали е заради пренос на частици от Япония, или заради естествени източници като слънцето или космически лъчения, обясняват от Изпълнителната агенция по околнасреда.

"Не съжалявайте, защото е възможно на други избори в бъдеще да можете да гласувате за мен." Така отговори президентът Георги Първанов на гражданин, който обяви, че е разочарован, че не може да гласува за него на предстоящия вот за държавен глава. Първанов бе в Монтана за среща с гражданите, където отчете свършеното от него през двата мандата”, четем в “Сега”.

Инвазията на шап у нас се дължи на лова в Турция. При комшиите този район е гъстонаселен от диви животни и те редовно ги подплашват с викове и гърмене, казва шефът на Българската агенция по контрол на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов, цитиран от “Монитор”. В България обаче ловът е забранен в седем области от началото на годината. Заради тази мярка ловните стопанства в тези региони върнаха чуждестранните ловци и понесоха сериозни загуби. Опасната болест е открита в селата Кирово и Граничар. Около 300 животни има в двете селища, предстои всичките да бъдат умъртвени. От януари, когато за първи път беше открита у нас болестта, досега заболяването беше локализирано в Резово, Кости и Граматиково. Засегнатите от шапа райони са едни от най-населените с добитък места в Бургаска област.

Над 1700 евро ще е заплатата на наши готвачи, които искат да работят в Германия, показват офертите на европейската борса Юрес. Страната вече обяви множество свободни местав туристическата индустрия и се надява да наеме за тях българи, пише още в “Монитор”. Според Славка Радева от Агенцията по заетостта в момента най-високите заплати предлагат двете провинции Баден Вюртенберг и Байерн. От там са подадени и най-много свободни места. Местните работодатели са готови да плащат към 1700 евро на служители от бранша. За новия сезон хотелите в Норвегия също търсят български готвачи, а в Чехия и Словакия наемат наши сервитьори. Професионалният опит и владеенето на езика е задължително.

Здравното министерство се опитва да рекетира директори на общински болници и използва страха им, че няма да получат дължимите им от бюджета пари, информира “Дума”. Само преди няколко дни, на 14 март, 36 болнични шефове са привикани в МЗ и са накарани да се подпишат под записи на заповеди, които ги задължават за изплатят определени суми на министерството. Като краен срок за изплащането на “задълженията” е вписан 21 април. Всички тези болници не са получавали с месеци дължимите субсидии от държавата за хемодиализа, реанимация, спешна помощ и ТЕЛК. Те извършват всички дейности, но не получават заплащане от държавата. По този начин общинските болници задлъжняват към персонал, лекари, медицински сестри, доставчици на лекарства и консумативи. Под страх, че няма да си получат парите от НЗОК и МЗ, директорите са изнудени да подписват декларации с невярно съдържание. Според въпросните заповеди болниците дължат пари на министерството, а не обратното. Здравният министър Стефан Константинов е потвърдил, че е имало такава среща, но не можа да даде подробности кой е наредил подобно отношение към общинските болници. Той е разпоредил поверка по случая.

След публикация на "Новинар" кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила заплатата на шефа на паяците в София Марчело Доковски да бъде намалена с 25 процента. Документи, с които вестникът разполага, показват, че през последните няколко години управителят на поделение „Паркиране и мобилност” (бившата фирма „Паркинги и гаражи”) в Центъра за градска мобилност Марчело Доковски е взимал около 4000 лева месечно. След разпореждането на Фандъкова заплатата му ще бъде намалена с около 1000 лева. Фандъкова е разпоредила проверка на заплатите в общинските фирми. Тя е изпратила писма до всички общински дружества да не си начисляват социални придобивки и други елементи към заплатите, ако такива изрично не са упоменати в договора за управление, допълва изданието.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати