29 Март 2024 г. Петък

Парламентът одобри новото ръководство на финансовия надзор

2010-07-15 10:37:56
С 97 гласа за, 23 против и 17 въздължали се парламентът избра Димана Ранкова, Борислав Богоев и Ангел Джалъзов за зам.-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН).

Те ще оглавят съответно инвестиционния, застрахователния и осигурителния надзор.  Антония Гинева ще е четвъртия т. нар. независим член на комисията, който ще отговаря за оценките на риска и защитата на инвеститорите и потребителите на финансовите услуги.

"Доволен съм от екипа. Това са качествени експерти", коментира пред "Дневник" председателят на КФН Стоян Мавродиев, който беше избран на поста преди близо месец.

"С актуализацията на бюджета и отпуснатите допълнителни средства ние вече разполагаме със санитарния минимум за успешното функциониране на КФН. Надявам се с работата на финансовия министър и правителството приходите в бюджета да се увеличат и догодина средствата на комисията да нараснат", коментира още Мавродиев.

Макар членовете на регуратора да се предлагат от председателя кандидатурите им са били съгласувани от Мавродиев на най-високо ниво в управляващата партия ГЕРБ. 

Против новите членове гласуваха основно депутати от опозицията в лицето на БСП и ДПС.

Според закона, с избора на новите членове и встъпването им в длъжност се прекратява мандатът на заварените такива. Това са Ралица Агайн, зам-председател, отговарящ за инвестиционната дейност, Емил Атанасов, зам.-председател, отговарящ за застрахователната дейност, и Нено Ненов, зам.-председател, отговарящ за осигурителната дейност. И тримата бяха избрани миналата година в края на управлението на тройната коалиция.

Кой кой е от новоизбраните

Израснала в КФН
Димана Ранкова е предложена за зам.-председател, който ще надзирава инвестиционната дейност. Ако бъде избрана, мандатът й ще бъде 5 години. Тя беше зам.-председател на КФН и оглавяваше същия ресор от създаването на КФН през 2003 г. до май 2009 г., когато отпадна при подмяната на ръководството на комисията в края на управлението на кабинета "Станишев". В момента Ранкова е в борда на Българската банка за развитие. Тя е завършила право в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Почти целият й професионален опит е в КФН и нейния предшественик - Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК). Ранкова започва работа там през 1996 г. и до 2001 г. е главен експерт в отдел "Правен", след това става последователно началник-отдел "Нормативна уредба" и член на ДКЦК.

Рейнджър в надзора 
Борислав Богоев е предложен за зам.-председател, който ще надзирава застрахователната дейност. Работил е като служител в ДКЦК и след това в КФН, като последователно е отговарял за емитирането и сделките с ценни книжа, лицензирането на инвестиционните посредници, контрол на пазарите на ценни книжа. От 2003 г. е директор на дирекция "Инвестиционни посредници и пазари на ценни книжа". От октомври 2005 г. е станал управител на инвестиционния посредник "Сомони файненшъл брокеридж", като създава около него цяла финансова група, в която в момента влизат седем фирми. Богоев е с военно образование - завършил е шуменското Висше военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана (ВВУАПВО) "Панайот Волов", има и магистратура по финанси от УНСС. Работил е също в Министерството на отбраната и е бил наблюдател в състава на българския контингент от умиротворителните сили на ООН в Камбоджа. Той беше сред спряганите кандидати и при промените в комисията преди година.

От бизнеса в регулатора
Ангел Джалъзов е предложен за зам.-председател, който ще надзирава осигурителната дейност. Работил е като изпълнителен директор на управляващото дружество "КД инвестмънтс" ЕАД, част от словенската "КД груп". Той е бил и директор рисково финансиране в "Джон Дир" и мениджър за Източна Европа в TBD-IF. Бил е кандидат за евродепутат на ГЕРБ. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и международен финансов мениджмънт в Университета на Амстердам.

Непознатата 
Антония Павлова е предложена за независим член, който да отговаря за защитата на интересите на потребителите. За нея се знае само, че е юрист и е живяла в Лондон.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати