29 Март 2024 г. Петък

Оставете ме жив и се предавам!

2011-03-26 07:37:41

Голяма роля за успешното приключване на случая в Сливен, за извеждането на Стефан Петров от банката, освен психолозите, е изиграла и жена, която е негова роднина. 

Тя и приятели на Петров са разговаряли с него в продължение на почти осем часа и са успели да го убедят да се предаде. 

Това стана ясно на пресконференция на Областната дирекция на МВР в Сливен по повод края на заложническата криза. 

Около 7 ч. тази сутрин Петров по своя инициатива се обадил на психолозите и казал, че е готов да приеме предложението им да се предаде. Единствената гаранция, която поискал, е да бъдат запазени животът и здравето му.

Цялото време, след като сградата на Инвестбанк напусна и последната от шестте заложници, похитителят прекарал сам в изолирания трезор на банковия офис. 

Според втория екип от двама психолози, които са започнали работа в четвъртък в 23 часа, по време на продължителните седем-осем разговора с него, Стефан Петров вече нито веднъж не е заявявал, че иска да сложи край на живота си. 

„Той е един самотен и неуверен човек, който търси себеутвърждаване. По-скоро е импулсивен и взема решенията на момента. Не смятам, че има нужда от психиатрична помощ“, коментира психологът Иво Бешков, който водил решаващия последен разговор с 27-годишния мъж, преди да се предаде. 

Според уговорката похитителят излязъл от входа на офиса, оставил оръжието си на земята и с вдигнати ръце се предал на полицаите.

В началото на операцията Петров действал агресивно и объркано и дори произвеждал хаотични изстрели – общо около 15. Той влязъл в банката с цел грабеж. 

Изпречилите се пред него охранители и тежкото раняване на единия от тях го разколебало и вече той започнал да мисли как да излезе от ситуацията.

Междувременно нападателят в две чанти прибрал общо около 230-240 хил. лева.


Допълнително напрежение в цялата ситуация за полицията внесла грижата за директора на клона Весела Цонева. В момента на нападението тя била в стаята си и се укрила под бюрото си. 

Петров през цялото време не разбрал за нея. Тя поддържала телефонна връзка с полицията. След прекараните обаче около 18 часа в това положение тя била премръзнала, изплашена и изтощена.

Тогава преговарящите, за да отвлекат вниманието на похитителя, го убедили, че се налага да влязат и да вземат парите, защото са за пенсии. 

След уговорката взломили прозореца на стаята на директорката, откъдето трябвало да изнесат чантите с парите и успели да я изведат. 

Така Весела Цонева последна от общо шестте заложници напуснала блокирания от въоръжения мъж офис.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати