19 Април 2024 г. Петък

Високи нива на радиация в морето край Фукушима

2011-03-26 07:19:55

Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода в в района на атомната централа "Фукушима – 1" е превишило пределните норми 1250 пъти, съобщи Агенцията за ядрена и промишлена безопасност. Преди два дни бе съобщено, че радиацията надвишава допустимите норми 145 пъти.

Агенцията е установила наличието на 8 радиоактивни субстанции в застоялата вода в основата на централата. 

Най-голяма е концентрацията на цезий 137 – радиоактивен изотоп, който бе изпуснат в околната среда след катастрофата в Чернобил. Във водата е установено също наличие на цезий 134 и 136, както и на йод 131.

Според Агенцията за ядрена и промишлена безопасност покачването на радиацията вероятно се дължи на повреда на самия реактор, а не само на системите за охлаждане.

 

Японското министерство на науката и технологиите съобщи, че измервания са били направени в осем точки в радиус от 30 км от централата. Високите нива са във водата в непосредствена близост до централата.

Същевременно световните агенции съобщиха, че високо ниво на радиация във "Фукушима – 1" пречи на активната работа по охлаждането и ремонта на реакторите.

Възстановителните работи в АЕЦ "Фукушима 1" бяха прекъснати в петък, след като във водата в турбинната зала на Трети реактор бе отчетена радиация 10 пъти над пределната норма, припомня БТА.

Екипите се подготвят отново да обливат прегрелите реактори с помощта на водомети.

Високо ниво на радиацията е установено при анализа на водата, оказала се в обувката на един от тримата облъчени специалисти – дозата, която мъжете са получили, е 170-180 милисиверта в час. 

Високо ниво на радиация е било отчетено и в сградите на Първи и Втори реактор.

Общо 17 работници са били облъчени от началото на ядрената  криза във "Фукушима – 1". 

В тази категория попадат само онези, които са облъчени с над 100 милисиверта, което е максималната доза за работник в атомна електроцентралата за една година, съобщава ДПА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати