23 Април 2024 г. Вторник

Похитителят: Пак се издъних, един грабеж не мога да направя!

2011-03-25 11:28:26

Похитителят Стефан Петров Стефанов, който се предаде тази сутрин, е бил категоричен, че няма да стреля по полицаи, не е имал желание да убива никого. Искал е просто да обере банката, за да се сдобие с повече пари. Актът е бил предварително подготвян.

Това заяви пред bTV Тодор Тодоров, нач. сектор "Криминална психология" към МВР, който водеше преговорите с похитителя през цялото време.

Тодоров се е срещнал лично с похитителя, след като са били освободени всички жени и е била проведена акцията по спасяване на скритата заложничка.

Първият контакт с него е осъществен в 19 ч. по мегафона в банката. В началото младият мъж е използвал заложничките като жив щит през прозореца, ако се открие стрелба.

Бил е с маска, не е искал да се чува гласът му и е поискал да го наричат Иван. Не е представил никакви искания.

Първите му думи били, че като реши какво иска, ще се обади.

"Ясно е, че Стефан не е престъпник”, заяви Тодоров.

Той добави, че Стефан е човек, на когото цял живот са му са се случвали неудачи. Той е бил разстроен не от това, че са го скъсали на изпита, а от отношението на изпитващия към него.

Тодоров заяви, че младият мъж по едно време бил категоричен, че иска да се самоубие, но нямал куража да го направи.

Първата жена е била пусната срещу бронежилетка.

Похитителят е искал да бъде сигурен, че няма да бъде убит, ако се щурмува банката. Искал е дори да пробва дали тя ще издържи на изстрели. 

Следял е медиите до един момент, преди да му бъдат прекъснати кабелите. Слушал е обаче местното радио през телефона си. Притеснил се е, когато чул, че охранителят, когото е искал просто да рани, е в тежко състояние, тъй като това автоматично означавало, че е убил човек. 

Похитителят със сигурност не е знаел, че в банката има друга жена, каза още Тодоров. 

През цялото време тя е била под бюрото в кабинета си, а вратата не е била заключена. За да я изведат, Стефан е бил убеждаван, че в банката има много пари, които трябва да се приберат и да се опишат от полицията. 

През цялото време тя е писала есемеси с информация, макар че на моменти не е знаела какво точно се случва. 

Когато влязохме при него, той вече беше доста изтощен, разказа Тодоров. 

Стефан е държал пистолета пред сърцето си. Заплашвал е, че ще се самоубие, ако го доближат. Психологът обаче го убедил да махне палеца от спусъка. 

„На него по-скоро му се искаше полицията да го убие, но помоли полицаите „да не го правят на решето”, каза още той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати