29 Март 2024 г. Петък

Класация на напитките в жегата

2010-06-18 19:25:28

Ако обичайно организмът на човека изпарява 2-2,5 л влага за едно денонощие, то в горещините или при големи физически натоварвания това количество достига до 4 л за 24 часа, припомнят специалистите.

Те са пресметнали, че при загубата на 1 л течност започва да ни мъчи жажда, при 2 л намалява умствената дейност, при 3 л започва виене на свят, а при 4 л са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнание.

1/3 от недостига на влага може да се компенсира от хляба, супите, плодовете и зеленчуци, но 2/3 трябва да дойде от течностите. 

Здраве.бг предлага повече информация за способността на различни видове напитки да утоляват жаждата. Те са оценени по петобалната скала.

Чай (5 точки)
Според специалистите това е най-доброто средство за утоляване на жаждата независимо дали чаят е топъл или студен. Зеленият съдържа витамин Р, който влияе положително на функцията на кръвоносните съдове. Заради съдържанието си на кофеин черният чай тонизира още по-добре.

Зеленият чай съдържа прости флавоноиди (които се усвояват по-бързо), а черният - комплексни, които се смятат за отлично профилактично средство срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.

Вода (4 точки) 
Безспорно това е най-разпространената напитка. По способност за утоляване на жаждата минералната вода заема второ място след чая заради голямото си количество соли и биологически активни вещества.

Водата освежава, стимулира апетита и премахва умората. Ако нямат гастрит или язва на стомаха, мъжете могат да пият газирана вода - въглеродният двуокис, попадайки в устата, предизвиква силно отделяне на слюнка и така допълнително занижава усещането за жажда.

Сокове и нектари (3 точки) 
През лятото добре освежават доматеният, вишневият сок, сокът от грейпфрут и сливи. Киселината раздразва вкусовите рецептори, започва обилно отделяне на слюнка и така по-лесно понасяме горещините.

Соковете от месестата част от плодовете или зеленчуците утоляват по-слабо жаждата, но пък съдържат повече целулоза, пектин и мастноразтворими витамини, поради което са по-полезни за организма като цяло.

Кисело мляко (4 точки) 
Айрянът и йогуртът са отлично средство за отстраняване на жаждата. Те се усвояват бързо (за 1 час до 91%, а млякото само до 32%). Тези видове йогурт, които съдържат бифидобактерии, помагат и за възстановяване на нормалния състав на микрофлората на червата. Киселото мляко може да се употребява и със сладки плодове или със зеленчуци.

Прясно мляко (3 точки) 
То премахва стреса, според някои данни предпазва от рак на гърдата и остеопороза, намалява кръвното налягане и помага в борбата с излишните килограми. През горещините предпочитайте обезмаслените видове или го разреждайте с вода.

Бира (2 точки) 
За съжаление любимият на мнозина "нектар от хмел" съдържа алкохол, а спиртните напитки не могат пълноценно да възстановят загубата на вода. Освен това бирата е високо калорична и не е подходяща за тези, които спазват диета.

Иначе пивото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, влияе положително на бъбреците, предотвратява образуването на камъни и повишава защитните сили на организма.

Компот (2 точки) 
Компотът не се отнася към напитките, а към сладките десерти, тъй като най-ценното в него не е течността, а плодовете. Способността за утоляване на жаждата на компота е ниска - той съдържа повече захар, отколкото органични киселини и минерални соли.

Лимонада (1 точка) 
Първоначално тази напитка се е състояла от малко захар, стрита лимонова кора и цитрусов сок с вода. Днес производителите заменят плодовите сиропи с по-евтини концентрати и добавят оцветители, ароматизатори, добавки и консерванти. Тази "химия" не утолява добре жаждата, а често води до точно обратното.

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати