25 Април 2024 г. Четвъртък

Обновената Формула 1 обещава да е още по-интересна

2011-03-24 18:16:26
В неделя за първи път от 1970 г. насам петима световни шампиони ще застанат на стартовата решетка, за да дадат началото на един от най-непредвидимите сезони във Формула 1.

На "Албърт парк" ще се наредят четирима от най-младите носители на титлата - рекордьорът Михаел Шумахер ("Мерцедес"), наследникът му във "Ферари" Фернандо Алонсо, пилотът на "Макларън" Люис Хамилтън и настоящият шампион Себастиан Фетел. Към тях ще се присъедини и най-бързият пилот за 2009 г. Дженсън Бътън с втория "Макларън".

След края на предсезонните тестове в падока отдават известно предимство на "Ред бул", но поне три отбора имат амбицията да отнемат пилотската и конструкторската титла на австрийците. Ключът към успеха ще бъде в най-успешното приспособяване на екипите към промените за 2011 г., които ще преосмислят изцяло състезателната стратегия.

Основният фактор за това е оттеглянето на единствения доставчик на гуми "Бриджстоун" и завръщането на "Пирели" след 20-годишно отсъствие от Формула 1. В разработката на своите продукти италианците имаха за цел да върнат интригата в спорта, което според пилотите е постигнато с бързото износване на техните смеси.

Това ще доведе до около четири спирания в бокса, повече от досегашните, което ще има силен ефект върху избора на стратегия, ще направи прецизната работа на механиците още по-важна и не на последно място ще се повлияе от стила на управление на пилотите.

Така състезателите, които запазят гумите си в по-добро състояние в края на надпреварата, ще имат предимство пред своите противници, борещи се с износването, и ще прогресират по-лесно напред в колоната. Проблемите с гумите могат да доведат и до много отпаднали пилоти, особено при грешна преценка на по-дълги писти като белгийската "Спа".

През този сезон своето завръщане във Формула 1 ще направи и Системата за регенериране на кинетичната енергия (КЕРС), която дебютира през 2009 г. За миналия сезон отборите се разбраха тя да отпадне, а за започващия в неделя шампионат е опционална. Тя осигурява на пилотите допълнителни 60 kW (около 80 к.с.) за 6.6 секунди на обиколка.

Състезателите я управляват с бутон от волана, чрез който използват мощността й напълно или я разпределят в цялата обиколка. Системата ще осигурява голямо предимство на старта на Гран при, като може да намали с между 0.3 и 0.4 секунди времената за обиколка. Всички тимове на стартовата решетка, без миналогодишните новаци "Тийм Лотус", "Маруся Върджин" и "Испания рейсинг", ще разполагат с КЕРС в болидите си. За 2011 г. отборите решиха да премахнат най-големите иновационни решения в аеродинамиката на болидите - двойните дифузьори и системата за обдухване на задното крило F-duct.

През новия сезон най-голямата новост в тази област е въвеждането на подвижно задно крило, което ще бъде единственият разрешен от правилника подвижен елемент по тялото на болида. Технологията цели увеличаване на изпреварванията в състезанията. В свободните тренировки и квалификациите крилото ще може да се използва без ограничение, но в Гран при - само при атака и на няколкостотин метра след началото на предварително избрана права на пистата.

Електроника ще информира пилотите, че могат да го активират, но отново при определени условия. Това ще става, когато са на по-малко от секунда зад друг болид, но не в първите две обиколки след старта или прибирането на автомобила за сигурност заради струпването на много автомобили.

Състезателите ще отварят задното крило с 50 мм чрез бутон от волана и с намаленото въздушно съпротивление ще постигат по-висока скорост на правите спрямо преследвания конкурент. Крилото, което ще бъде много по-ефективно от F-duct и КЕРС, ще се затваря автоматично с натискането на спирачките.

Подвижното задно крило ще позволи на по-бързите пилоти да не се бавят зад по-бавните си противници, както стана с Фернандо Алонсо при преследването на Виталий Петров в решителната за титлата Гран при на Абу Даби. Също така ще даде малко по-голяма свобода в избора на състезателната стратегия и преценката за спиранията в бокса. Въпреки това промяната ще запази трудностите, когато пилот се опитва да изпревари друг със сходно темпо.

След скандала с разменените позиции между пилотите на "Ферари" Фелипе Маса и Алонсо в Гран при на Германия ФИА реши отново да разреши отборните заповеди. За да ги използват, екипите не трябва да нарушават спортния правилник и да накърняват репутацията на Формула 1. Предполага се, че евентуално някои тимове ще нареждат от бокса в края на сезона, ако единият от техните пилоти е загубил шансове за титлата.

Скоростните кутии вече ще трябва да издържат в пет поредни състезателни уикенда вместо досегашните четири. Всяка непланирана смяна освен първата ще носи преместване с пет места назад на стартовата решетка. Пилотите, които не успеят да покрият 107% от най-бързото време в първата фаза на квалификацията за място, няма да стартират в неделя. Крайното решение все пак ще взимат стюардите, които може да допуснат състезателите при определени обстоятелства. Правилото беше премахнато през миналия сезон заради влизането на новите отбори.

Служителите, които "по някакъв начин са свързани с работата по болида", няма да бъдат допускани до пистата в определени часове преди началото на петъчните и съботната свободни тренировки. "Полицейският час" ще е от полунощ до 06.00 часа или от 01.00 до 07.00 ч., в зависимост от началния час на предстоящото занимание. На всеки отбор ще бъдат разрешени четири индивидуални изключения за целия сезон.

През 2011 г. календарът на Формула 1 е съставен от 19 старта след отмяната на състезанието в Бахрейн, а ново е състезанието в Индия край Ню Делхи на 30 октомври.

В неделя четирима дебютанти ще застанат на старта в Мелбърн. Мексиканецът Серхио Перес ("Заубер"), венецуелецът Пастор Малдонадо ("Уилямс") и белгиецът Жером д'Амброзио ("Маруся Върджин") ще представят своите страни след дълго отсъствие от спорта.

Британецът Пол ди Реста ще запише първия си старт във Формула 1 с "Форс Индия", докато индиецът Нараин Картикеян от "Испания рейсинг" ще направи повторния си дебют в спорта след последното си участие с "Джордан" през 2005 г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Формула 1


Новини
Гран при на Испания отдавна си е изградила репутацията на най-предвидимото състезание във Формула 1 със скучните и лишени от изпреварвания стартове на пистата "Каталуня".Средният ...
Новини
Себастиян Фетел продължава наказателната си акция във Формула 1. Световният Шампион бе безапелационен и след перфектно състезание спечели Гран При на Турция.Това бе трета победа от четири състезания з ...
Новини
Английският пилот на "Макларън"Мерцедес" Нико Розберг. Другият англичанин Люис Хамилтън затвърди доброто представяне на "Макларън" и даде трето време.Водачът в класиран ...
Новини
Отборите във Формула 1 продължават да затягат коланите в контекста на икономическата криза. Средният бюджет на тимовете за тази година е 113 млн. евро, пише "Евроспорт", като се позовава н ...
Новини
Люис Хамилтън изпревари Себастиян Фетел към края на състезанието и спечели много драматична победа за Гран При на Китай.С това пилотът на Макларън сложи точка на доминацията на световният шампион, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати