Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Ноем 15
Начало arrow Икономика arrow ЕВН иска с 5% по-скъп ток от юли, за да продължи инвестициите

ЕВН иска с 5% по-скъп ток от юли, за да продължи инвестициите

  Print E-mail
2011-03-24 17:40:02
източник: dnevnik.bg

Електроразпределителната компания ЕВН е плащала тока си към НЕК със закъснение от няколко месеца заради намалелите си парични потоци през последната половина на 2010 г. Това съобщи регионалният мениджър за България на компанията Йорг Золфелнер пред медиите.

По думите му от октомври 2010 г. досега паричните потоци в компанията, която снабдява с ток  Югоизточна България, включително Пловдив, са намалели с 36 млн. лева. Причината е решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да задържи цените през лятото на 2010 г., докато потреблението остава непроменено в сравнение с година по-рано.

По думите му "за всеки вече е ясно, че ценообразуването през 2010 г. има няколко страшни неща". Гочо Чемширов, директор в ЕВН Разпределение, уточни, че едно от тях е намаляването на дела на електроразпределителните дружества (ЕРП)  в общата цена до 13% през 2010 г., спрямо 17% преди две години.

Заради липсата на финансов ресурс през февруари компанията е подписала договор за кредит за 50 млн. лева от "Райфайзенбанк". "Няколко големи международни банки ни отказаха заем заради регулаторната среда в България", коментираха от ЕВН без да посочат за кои кредитни институции става дума.

Компанията се надява токът за битовите потребители от юли 2011 г. да поскъпне средно с 5 на сто, за да може да продължи инвестиционната си програма. От дружеството не са включили в предложението си към ДКЕВР заявеното от Националната електрическа компания (НЕК), която също поиска 5% поскъпване. "Ориентир ни бяха минималните изисквания и затова поискахме най-малкото увеличение в сравнение с останалите ЕРП в страната", обясниха от компанията.

ЕВН се нуждае от 133 млн. лв., за да подменя  постепенно съоръженията си, чийто жизнен цикъл е 30 години, каза Золфелнер. По думите му само ако ДКЕВР одобри инвестиционната програма, дружеството може да гарантира качеството на доставяния ток. "Не е възможно една жигула да кара с 250 км в час", коментира Золфелнер.

Представителите на ЕВН заявиха, че компанията поема около половината от цената на неработещата централа AES - Гълъбово. В началото на седмицата председателят на ДКЕВР  Ангел Семерджиев съобщи, че дружеството не е пуснало по план мощностите на бившата ТЕЦ Марица изток 1, но в същото време те са били калкулирани в цената на тока, който потребителите плащат. Шефът на регулатора обеща, че това ще бъде поправено и през тази година цената ще бъде намалена с неполучените приходи. В същото време НЕК продължава да получава под формата на неустойки компенсации от AES за неизпълнените договори.

От електроразпределителната компания отказаха да коментират състоянието на мрежата по южното Черноморие, където през 2010 г. заради аварирал електропровод на НЕК беше прекъснато захранването за дни, имаше голяма авария, и по какъв начин НЕК увеличава капацитета там. "Виждаме, че НЕК полага големи усилия да увеличи капацитета, но не е възможно изведнъж да бъдат направени инвестиции, отлагани 20 години", посочи Золфелнер.

Компанията призовава бизнес клиентите да конкретизират нуждите си

От края на миналата година ЕВН опитва да регулира използваната мощност от своите бизнес клиенти. "Недоговорената мощност е два пъти повече от договорената. Компанията продължава да настоява за "такса мощност", в която дружествата задължително да определят колко електроенергия искат да ползват и действително да я използват",посочи  Чемширов. Компанията е поискала с писма от всичките си бизнес клиенти да потвърдят колко мощност използват. Отговорили са едва 16% като повечето са поискали мощността им да бъде намалена.

"Ако клиентите намаляват мощността, това означава дългосрочно и ние да свием инвестициите си в съответната област", каза Золфелнер. Той допълни, че мярка ще е полезна за клиентите, защото ще насочи в правилна посока инвестициите на компанията.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?