26 Април 2024 г. Петък

Над 100 са жертвите в сирийския град Дераа

2011-03-24 16:59:22

Най-малко 100 души са били убити в сряда от полицията в южния сирийски град Дераа, предаде АФП, като се позова на сирийски правозащитници и очевидци. Досега беше съобщавано само за 25 убити в сряда и за общо 32 убити от миналия петък насам.

Днес над 20 000 души участват в града в масово погребение на убитите, допълни друг правозащитник.

"В Дераа има със сигурност над 100 убити и на града ще му трябва една седмица, за да погребе мъчениците си", е казал по телефона за кореспондент в Никозия на Франс прес Айман ал Асуад, който е правозащитник от Дераа. Той съобщил, че в сряда силите на реда са използвали бойни патрони.

Според друг правозащитник убитите в Дераа и околностите превишават 150 души.

Дераа от миналия петък е сцена на бурни протести срещу управляващите в Сирия. Протестите бяха организирани първо по призив във Фейсбук. Всеки ден протестиращите се събираха пред джамията Омари в центъра на града.

В продължение на няколко дни техните протести прерастваха в сблъсъци със силите на реда.

Сирийски правозащитни организации обвиниха властите в масови арести, сред които и този на известен блогър, предаде Франс прес. Задържаният блогър Ахмад Хадифа е журналист и студент и е на 29 години. Той е бил арестуван тази сутрин от силите за сигурност, съобщи сирийската Обсерватория за правата на човека.

През февруари той отново беше задържан за 6 дни, но го пуснаха, без да му бъдат повдигнати обвинения. Сега Хадифа е арестуван заради дейността си във Фейсбук в подкрепа на протестите в Дераа.

Според правозащитната организация Амнести интернешънъл 93 души са били задържани през март в различни сирийски градове заради вълната от протести. Организацията смята, че действителният брой на задържаните може да е много по-голям, пише БТА.

Става дума за хора между 14 и 45 години, сред които студенти, интелектуалци, журналисти и активисти.

Според властите жертвите на протестите в Дераа са убити от въоръжени банди. Властите обвиняват тези банди, че са струпали оръжие в джамията, около която се събират ежедневно противниците на режима.

След кървавите сблъсъци от сряда училищата в Дераа, разположен на 120 километра южно от Дамаск, в четвъртък са затворени. Магазините също. Сутринта в четвъртък сирийски военни с автомати "Калашников" обикаляха из улиците на града. Разположени бяха и полицейски части, както и специални полицейски отряди за борба с безредиците.

Съседни на Дераа градове и села също станаха сцена на демонстрации, вдъхновени от вълната от протести в целия Близък изток, допълва Асошиейтед прес.

Вчера любителски записи, качени в ЮТюб и в Туитър, показаха кървавото потушаване на демонстрацията в Дераа. На кадрите се виждаха безжизнени тела по улиците и хора, окъпани в кръв.

Главната болница в Дераа съобщи, че към 15 часа по Гринуич в сряда там са били докарани телата на 25 протестиращи с огнестрелни рани, предаде Ройтерс.

Демонстрациите в Дераа и околностите й са безпрецедентни, отбелязва Ройтерс. Досега президентът на Сирия Башар Асад отказва да се вслуша в исканията на демонстрантите.

ООН, Франция и САЩ осъдиха насилието при потушаването на демонстрациите. Франция призова управляващия елит за диалог и демократични промени, допълва Ройтерс.

Едно от основните искания на протестиращите е отмяна на наложеното още през 1963 г. извънредно положение.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати