24 Април 2024 г. Сряда

Най-бързият швед

2011-03-24 07:47:34
Шведският производител на спортни автомобили "Кьонигсег" разпространи подробна информация за модела си "Агера R", който беше показан на изложението в Женева. Името на колата идва от шведската дума Agera, която означава "действай" и гръцката Ageratos (без ръбове).

Що се отнася до дизайна, стремежът е бил, той да е максимално минималистичен, като е следван принципът "по-малкото е повече". Това означава, че формата на колата е подчинена изцяло на функционалността, покриването на изисквания, свързани със сигурността, ергономията, практичността, аеродинамиката и безопасността на движението.

От "Кьонигсег" наричат "Агера R" не супер-, а хиперавтомобил и имат амбицията моделът да налага стандартите в този клас по отношение на пътното поведение, контрола, бързината, практичността и удоволствието от шофирането. В преследването на тази цел компанията сама си разработва мотора.

Мощността варира от 900 до 1115 к.с.
Той е петлитров, битурбо, осемцилиндров, V-образен. Теглото на двигателя е 197 килограма и е сред най-леките и най-компактните в сегмента.


Мощността на мотора на "Агера R" варира от 900 к.с. при употребата на нормален бензин 95 октана, до 1115 к.с. при използването на горивото Е85, което съдържа 85% етанол и 15 на сто бензин. Въртящият момент пък е между 1000 и 1200 Нм.


Скоростната кутия е седемстепенна с два съединителя, като може да работи както в ръчен, така и в автоматичен режим. "Кьонигсег Агера R" е снабден и с електронен диференциал, който разпределя тягата между лявата и дясната задна гума в зависимост от натиска върху педала на газта, позицията на волана, скоростта на колата, оборотите на мотора, избраната предавка, страничните G-сили и пътните условия. Не липсва и последно поколение система за контрол на сцеплението.

Максималната скорост е 420 км/ч
Когато резервоарът на "Агера R" е пълен с Е85, ускорението до 100 км/ч става за 2.9 секунди, удвояването на тази скорост отнема 7.5 секунди, а устремът на колата спира при 420 км/ч. Автомобилът е тествана и на спринт до 200 км/ч и спиране до нула, като тази дисциплина се покорява за 12.7 секунди

Разходът на гориво на шведския болид е 14.7 л/100 км в смесен цикъл, като в атмосферата се отделят 310 грама въглероден диоксид на километър. Колата отговаря на еконормите Евро 5.

Сухото тегло на колата е 1330 килограма, а когато е заредена с всички течности и наполовина пълен резервоар тежи 1418 килограма. Това е постигнато, като шасито е изработено от карбон. В интериора на колата са използвани само първокачествени материали като алуминий, въглеродни влакна, благородни метали и кожа алкантара.

Луксозен и практичен интериор
Седалките са от карбон и имат подгряване. Воланът е от въглеродни влакна, като на него са монтирани и палчетата за ръчна смяна на предавките на скоростната кутия. На него има и бутони за част от настройките на колата.

Чрез централния, реагиращ на допир дисплей се правят настройките на аудиосистемата, следят се указанията на навигацията или се визуализират данните от телеметрията на колата.


Приборното табло е специално разработено на "Агера R", като с натискане на копчета по него могат да се променят показанията, които са видими. В режим "писта" например приоритетно се визуализира информацията за оборотите, температурите на маслото и охладителната течност, времето за обиколка, силите на странични ускорение и т.н.


Ако бъде избрана настройката GT, водачът вижда скоростта на колата, на която предавка е автоматичната трансмисия, картинката от навигационната система, информацията за избраната радиостанция или диск и т.н.

Има и багажник
Едно от нещата, с които шведите от "Кьонигсег" се гордеят най-много, е фактът, че "Агера R" има багажник с обем 120 литра. В него се събира спокойно сак със стикове за голф или пък демонтиращата се централна част от покрива.


Като опция се предлага и разработена от шведитe от Тhule олекотена кутия за багаж, направена от въглеродни влакна. Благодарение на факта, че тя е излята заедно с демонтиращото се парче от покрива, се задържа на мястото си дори при скорост от 300 км/ч. Демонтирането на стандартния елемент на тавана и монтирането на този с кутията става за десет минути.

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати