24 Април 2024 г. Сряда

Операторите: GSM антените са безопасни

2010-07-15 10:21:54

Публично бяха измерени базовите станции във Велико Търново

Публични замервания във Велико Търново показват, че GSM антените са безопасни, заявиха днес от М-Тел. Трите мобилни оператора връчиха на заместник-кмета Йордан Грозданов списъци с броя на базовите им станции в града и карти с тяхното разположение, както и протоколи с резултати от измервания на електромагнитното поле на съоръженията. 

На територията на град Велико Търново операторите имат общо 38 базови станции. Днес няколко от тях бяха измерени публично в присъствието на медиите. Контролните замервания на електромагнитните полета бяха направени в райони, посочени от журналисти и представители на местната власт във Велико Търново.

Първото посочено от журналистите място беше терасата на четвъртия етаж в сградата на община Велико Търново, срещу която са разположени базови станции на мобилните оператори. Измерванията, направени от експерти на държавната лицензирана лаборатория „Физични фактори” към Националния център за опазване на общественото здраве, показаха от 0,4 до 0,6 микровата на квадратен сантиметър, ниво в пъти по-ниско от максимално допустимите в България стойности от 10 микровата на квадратен сантиметър.

В норма и многократно под допустимите стойности в България бяха отчетени в централната част на Велико Търново, в района пред сградата на общинската администрация – място в непосредствена близост до търговската улица, редица публични сгради и парк. Резултатите от замерванията там показаха стойност от 0,01 микровата на квадратен сантиметър.

Измерванията са част от мащабна информационна кампания за базовите станции за мобилна комуникация, провеждана съвместно от Мобилтел, Globul и Vivacom  в съответствие с препоръката на министър-председателя Бойко Борисов за информиране на обществото по темата. 

Кампанията се провежда в партньорство с държавните институции и местните власти. Нейната цел е хората да получат експертна информация за принципите на работа на мобилните мрежи, регулациите в България, европейските и световни практики в тази област.

В рамките на кампанията във Велико Търново се включи  също представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България в областта на електромагнитните полета доц. Мишел Израел. Той подчерта, че у нас мобилните оператори спазват много по-стриктни норми -  от 45 до 100 пъти по-строги в сравнение с максимално допустимите стойности, препоръчани от СЗО и възприети в повечето страни от Европейския съюз.

Пред медиите беше обяснено, че излъчванията от базовите станции са в съвсем различен честотен обхват и нямат вредното въздействие на рентгена, например.

Операторите за пореден път подчертаха, че няма научни факти, общи европейски стандарти или изисквания, които да налагат фиксирани зони около публични сгради. Защитните зони се определят във всеки конкретен случай, според характеристиките на всяка антена.

източник: technews.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати