28 Март 2024 г. Четвъртък

Georgiparvanov.bg се изля за Либия

2011-03-24 07:16:07

България не трябва да участва във военни действия в Либия, заявява президентът Георги Първанов на личната си интернет страница - georgiparvanov.bg., която стартира днес.

"Преди няколко години бях в Бенгази, държах ръцете на болните от СПИН деца, разговарях с майките им. От тях разбрах, че Кадафи не е стъпвал от години в града... Искрено желая на хората в този град и в цяла Либия да се радват на свобода и нормален живот", посочва президентът.

Държавният глава е резервиран към идеята военната операция да бъде отговорност на НАТО.

"Защото ако това трябваше да се случи, Алиансът трябваше да планира и осъществява нещата от самото начало. А НАТО дори не беше представен на срещата в Париж.

Това е трудно постижимо - някои от държавите са с резерви, които може да запазят до края, аргументира се Първанов.

"Това ще означава, че държавите от НАТО трябва да имаме готовност да пазим мира, да сме гарант на място за стабилното следвоенно развитие на Либия. На фона на проблемите в Афганистан това ще бъде доста тежък ангажимент", допълва президентът в позицията си, озаглавена "Отново за войната и мира". 

"Виждаме как търсенето на решения се измества в посока към отделни „оси и многоъгълници”, на различни издания на "коалиция на желаещите". Не приемам тази тенденция. Не бих искал България да бъде поставяна в положение да избира между своите съюзници", категоричен е Георги Първанов.

 

"Когато преди години казах, че не може и не бива да делим диктаторите на „добри и лоши”, на „наши и чужди”, получих много гневни реплики и обвинения. А тогава Кадафи не беше нито по-добър, нито по-малко диктатор. Тогава, когато някои сключваха изгодни сделки с него и търпяха капризите му.

Не е въпросът само до Кадафи. Въпросът е да нямаме двоен стандарт. А може би и затова, че имаме нужда от постоянен дебат за ценностите и принципите, които ни обединяват", разсъждава Първанов.

"Ако след сегашната война Кадафи остане, той ще налага своята представа за мира с още по-голямо насилие, със средствата на най-грубата разправа. Затова ако той бъде изправен пред трибунала в Хага, това не само ще бъде търсене на възмездие, но и шанс за развитието на страната и региона. Но и да бъде отстранен Полковника, вероятно без външни сили мирът не може да бъде опазен", смята държавният глава.

Той констатира, че "днес е много по-лесно да започнеш една война, отколкото да я завършиш".

"И юговойната, и военните действия в Афганистан, и операцията в Ирак, а сега и военната акция в Либия, започнаха без ясна визия за изхода, за това, което предстои след края на военните действия. А новата история ни дава нови факти за това, че военната част от стратегията е по-лесната. За пълната победа не е достатъчно да спечелиш войната, трябва да спечелиш и мира", подчертава президентът.

Той изразява надежда протестиращите народи от Северна Африка и Близкия изток да поемат по демократичен път.

"Смятам обаче, че е дълбоко погрешен стремежът да се изнася демокрация по западен модел на изток", допълва Първанов.

"Освен „коалицията на желаещите", се оформя и една друга тенденция на отношенията между партньорите - за „коалицията на нежеланите”. Политиката на някои от по-големите ни партньори по теми като Шенген, (а и не само по нея) подсказва подобно отношение. Но това е тема за друг разговор", завършва в послеслов към позицията си Георги Първанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати