26 Април 2024 г. Петък

Броят на загиналите и изчезналите в Япония достигна 25 000 души

2011-03-23 17:39:42

Броят на загиналите и изчезналите след разрушителното земетресение в Япония на 11 март и последвалото цунами достигна 25 000 души, предаде АФП, цитирана от Фокус. По данни на полицията официалният брой на загиналите е 9487 души. 15 617 души са обявени за изчезнали. Общо 2755 души са ранени. Стотици хиляди души са настанени във временни центрове.

Основните усилия на Японския Червен кръст в координация с японското правителство са насочени към хуманитарно подпомагане и облекчаване на положението на над 360 000 разселени и/или евакуирани, приютени в повече от 2 150 евакуационни центрове в 16 префектури, главно в училища и други обществени сгради, съобщиха от Българския Червен кръст. Паралелно се полагат усилия за подпомагане на над 800 000 домакинства, останали без вода, и на повече от 220 000 - без електричество.

Приоритетните нужди, особено в трите най-засегнати префектури в Иуате, Мияги и Фукушима, са гориво, временен подслон, храни, санитарни материали, дрехи, лекарства и домакински уреди. Лошото време в последните няколко дни възпрепятства усилията за спешна хуманитарна помощ и влошава положението в евакуационни центрове, където хората страдат от студа. Увеличава се и броят на заболелите от инфекциозните заболявания / грип и др./.

Психологическото въздействие на бедствието върху оцелелите става все по-очевидно. Евакуираните, особено по-възрастните хора и децата, страдат от пост-травматичен стрес. Екипи от медицински сестри за психо-социална подкрепа на Японският Червен кръст оценяват ситуацията в засегнатите райони и оказват подкрепа на страдащите.

Особено безпокойство предизвиква състоянието на възрастните хора, нуждаещи се от лекарства за хронични заболявания, както и на хората с увреждания, настанени в центровете. Японският Червен кръст осигурява медицинска помощ на засегнатите, посредством десетки медицински екипи, работещи в болниците на Червения кръст и мобилни клиники. От 21 март общо 249 медицински екипа с общ състав от над 735 души са разположени в засегнатите префектури.

В уеб сайта на МКЧК за възстановяване на семейни връзки на адрес http://www.familylinks.icrc.org/eng/familylinks-japan, който дава възможност на гражданите да търсят своите изчезнали близки, както и на хората, желаещи да съобщят, че са в безопасност, до момента са се регистрирали 5103 души, от които 1359 японци. МФЧК/ЧП подпомага Японския Червен кръст с екипи на място за оценка на ситуацията, координация на международната подкрепа и подготовка на възстановителни дейности.

Президентът на Японския Червен кръст и МФЧК, Тадатеру Коное, посети най-засегнатите райони в префектури Иуате и Мияи с екип за оценка на Японски Червен кръст, като потвърди сериозността на бедствието на място. Допълнителна помощ ще бъде оказана на засегнатото население, при настаняването на хората в новоизграждащите се 33 175 сглобяеми жилища.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ 
(За пострадалите от земетресението в Япония).

До момента по банковата сметка са набрани близо 92 000 лева. Активиран е и кратък номер 1255 (за трите мобилни оператора) за набиране на парични дарения чрез SMS съобщения. Дарения могат да се направят и on-line на интернет страницата на БЧК – www.redcross.bg. В централата на БЧК и в областните червенокръстки организации непрекъснато постъпват запитвания за актуалните нужди и възможностите за дарения. Националното дружество приема с благодарност финансови средства, които ще бъдат предоставени по специална банкова сметка на Японския Червен кръст за дейностите, свързани с подпомагане на засегнатите от природното бедствие и за възстановителните работи след острата фаза на бедствието.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати