19 Април 2024 г. Петък

Антимонополната комисия глоби "Е.ОН България продажби" с 3,2 млн. лв

2011-03-23 17:24:52
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби електроразпределителното дружество "Е.ОН България продажби" за злоупотреба с господстващо положение. Наложената санкция е за над 3,2 млн. лв., което е една от най-високите глоби, налагани от антимонополния орган въобще. Производството е било за отказ за предоставяне на електроенергия на промишлен абонат.

Според решението на КЗК дружеството "Е.ОН България продажби" е отказало доставяне на електроенергия в имот на компанията "Готар инвестмънт" ООД заради неизпълнени задължения за плащане на електроенергия на предишен собственик на цеха, което е злоупотреба с господстващо положение. 

Разследването на антимонополния орган е показало, че от 2005 г. компанията "Китка стил" ООД, която по това време е собственик на цех в гр. Нови пазар,  не е плащала за потребената от нея електроенергия. За по-малко от две години дружеството натрупва дълг от над 30 хил. лв. Впоследствие обаче цехът става собственост на дружеството "Готар инвестмънт". Според данните на КЗК в периода между септември 2008 и ноември 2009 г. "Е.ОН България продажби" отказва да предостави електроенергия на дружеството заради дълга на предишния собственик на имота.

"В продължение на повече от една година "Е.Он България продажби", възползвайки се от господстваща си позиция на съответния пазар, напълно блокира дейността на "Готар инвестмънт" в придобития имот- цех 203а в гр. Нови пазар", се казва в решението на КЗК. Според документа електроразпределителното дружество е целяло единствено "удовлетворяване на своя интерес - заплащане на цената на вече потребена електроенергия, без значение кой точно ще бъде платецът".

"В рамките на този период правилата на Закона за защита на конкуренцията са без значение за ответника ("Е.ОН България продажби"), както без значение са и загубите, които то причинява на зависимото от него предприятие, лишавайки го от електрическа енергия", е записано още в решението.

Заради нарушението на правилата на конкуренция и факта, че това не е първото нарушение на електроразпределителната компания, е взето решение да бъде наложена глоба от 3,2 млн. лв.

Основната санкция е изчислена на база 0,5% от нетните приходи от електроенергия за 2009 г., като върху нея са повлияли и продължителността от една година на нарушението, както и фактът, че в края на ноември 2009 г. това е прекратено, се казва в решението на комисията.

Настоящата глоба е една от трите най-високи, налагани досега. Решението може да бъде обжалвано.

В края на миналата седмица Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) публикува част от доклад за дейността си през 2010 година. В него се казва, че във всички електроразпределителни дружества са установени практики във вреда на обществения интерес, насочени към максимизиране на печалбата за собствениците при формално изпълнение на ангажименти за инвестиции и подобряване на качеството на услугите. Според документа за фиктивно увеличаване на разходите си дружествата основно позвали договори за външни услуги на завишени цени, осчетоводяване на неизвършени разходи и деклариране на по-високи загуби от кражби и неплатени сметки. "По-големите разходи се използват за мотивиране на искане за увеличаване на цената на доставяната електроенергия. От друга страна, некачественото изпълнение на договорените външни услуги създава рискове за електроразпределителната мрежа", завършват констатациите на агенцията. Пред "Труд" Е.ОН и ЕВН отказаха да коментират констатациите на ДАНС, защото не е ясно на какви факти се основават. От ЧЕЗ обясниха, че ценообразуването не се определя от тях, а е държавно регулирано и добавиха, че те не завишават загубите от кражби.
Констатациите в доклада на ДАНС повтарят резултатите от проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от миналата година. Тогава от регулатора констатираха нарушения при счетоводната политика на дружествата. В документа се посочваше още, че те са сключвали договори за външни услуги и са правили нецелесъобразни разходи на цени над пазарните. За това ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН бяха глобени с общо 2.97 млн. лв., но компаниите обжалваха, защото не са съгласни с констатациите. Проверката на ДКЕВР беше поискана от премиера Бойко Борисов през април миналата година заради съмнения, че дружествата преотстъпват част от дейността си на свързани с компаниите майки външни фирми и така избягват контрола на регулатора. В проверките на ЕРП-тата участваха още ДАНС и данъчните.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати