20 Април 2024 г. Събота

Кой е следващият диктатор, който ще се раздели с властта??

2011-03-23 17:11:40

В светлината на социалното недоволство в Близкия изток и други региони по света, подкрепяно от социални мрежи, като Facebook и Twitter, изглежда, че никой режим вече не може да се чувства сигурен. Остава единствено въпросът кой ще е следващият диктатор, който ще се раздели с властта?

Внезапното рухване на режими, просъществували десетилетия – като този на египетския диктатор Хосни Мубарак например, илюстрира колко е уязвим авторитарният модел на управление в съвременния свят, пише CNBC.

Въпреки че Уго Чавес във Венецуела и Ким Йон Ил в Северна Корея остават в светлината на прожекторите, списъкът от държавни глави, считани за диктатори е дълъг.

Според дефиницията в тълковния речник Merriam-Webster, диктаторите обикновено разполагат с пълен авторитарен контрол над страната си, трупат богатство за себе си и оставят поданиците си да живеят в мизерия. Инфлацията, повишаващите се цени на храните, социалните дисбаланси и лошият стандарт на живот са в основата на бунтовете в Близкия Изток, а лидерите на въпросните режими попаднаха във фокуса на социалното недоволството.

За да илюстрираме как диктаторите се обогатяват за сметка на гражданите, ще сравним приравнения с покупателната способност брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението с класацията на страната в Индекса за човешко развитие (Human Development Index, HDI).

Приравненият към покупателната способност брутен вътрешен продукт на глава от населението показва какво трябва да е благосъстоянието на хората в страната, ако богатството беше равномерно разпределено.

Индексът за човешко развитие на Организацията на обединените нации (ООН) отразява условията на живот и перспективите пред населението на страната. Той е съставен от средната продължителност на живота, достъпа до образование и брутния национален доход на глава от населението.

Значителни разлики между приравнения с покупателната способност БВП на глава от населението и HDI показват до каква степен режимът ощетява населението и доколко вероятно е диктаторът да остане на власт.

Прилагаме и индекса, измерващ степента корупция в отделните страни - Transparency International Corruption Perceptions Index (CPI).

И така – кои са потенциалните следващи мишени на социалното недоволство? Разгледайте списъка с най-дълго управлявалите диктатори в света и вижте как се е отразил техният режим върху населението и икономическото развитие.

http://www.investor.bg/news/gallery/114376/91.html 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати