25 Април 2024 г. Четвъртък

Държавата продава гиганта ВМЗ-Сопот

2011-03-23 17:04:22
100% от капитала на ВМЗ-Сопот ще бъде предложен за приватизация, реши Народното събрание. С 86 гласа „за“, 19 „против“ и 6 „въздържали се“ депутатите одобриха правителствената стратегия за продажбата на Вазовските машиностроителни заводи.

Срещу стратегията гласуваха шестима депутати от „Атака“, четирима народни представители от ДПС и двама от левицата се въздържаха. Други 13 от Коалиция за България бяха против. 

Според кабинета идеята на продажбата е да се запази и разшири дейността както в отбранителната продукция, така и в гражданската. Сред целите на сделката е и модернизация на производството.

Бъдещият купувач трябва да приеме условието ВМЗ-Сопот да не бъде обявяван в несъстоятелност или в ликвидация за 5 години, считани от датата на закупуване на акциите.

Няма да се допускат и съкращения на работници в срок от 3 години – редуциране на броя им ще е възможно само при пенсиониране или поради естествено текучество.

От опозицията и от „Атака“ поискаха по-големи гаранции за заетостта на работещите в заводите и изплащането на задълженията от новия инвеститор. 

Народните избраници поставиха и въпроса за националната сигурност, тъй като ВМЗ е най-голямото дружество у нас, свързано с отбранителната промишленост.

От „Атака“ са на мнение, че в стратегията за продажбата трябва да е включено изискването в раздържавяването да участват само български фирми, с оглед на националната сигурност.

От ГЕРБ посочиха, че процедурата се предприема за стабилизиране и запазване на военно-промишления комплекс, тъй като дружеството е във фактическа несъстоятелност от края на 2007 г.

Петър Мутафчиев от „Коалиция за България“ настоя държавата да запази дял във ВМЗ, който може да е 34%. От Синята коалиция изказаха опасения, че в кризата няма да се появят купувачи.

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев беше категоричен, че няма притеснение за националната сигурност заради продажбата на ВМЗ-Сопот. 

Той попита риторично дали министерството има нужда от дружеството в това му състояние, попита риторично той. От данните, които изнесе, стана ясно, че 0,5% от БВП са произведени от военнопромишления комплекс, а през 2009 г. заетите в отбранителната промишленост са 15 хиляди души.

От тези 0,5 на сто МО купува през годините само 5-6 процента от продукцията, включително и тази на ВМЗ, допълни зам.-министърът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати