20 Април 2024 г. Събота

Х. Клинтън: Кадафи проучва да отиде в изгнание?

2011-03-23 07:16:13
Либийският лидер Муамар Кадафи и неговите съюзници може би проучват възможности за заминаване в изгнание, макар че не е ясно дали той сериозно би обмислил варианта да се оттегли, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от Ройтерс.

"Част от това е театър", каза тя в интервю за телевизия Ей Би Си, като заяви, че има хора, които твърдят, че говорят от името на Кадафи, преценявайки различни възможности.

"Голяма част от това е просто характерното за него поведение. То е донякъде непредсказуемо. Но част от него е проучване . . . какви са възможностите ми, къде бих могъл да отида, какво бих могъл да направя. И ние бихме насърчили това", каза Клинтън.

"Аз оставам тук, моят дом е тук, оставам в шатрата си", заяви обаче Кадафи пряко по либийската телевизия.
"Тук съм, тук съм, тук съм", заяви той на поддръжниците си, които развяваха зелени знамена.

Кадафи каза, че чуждите сили, водещи военна операция срещу правителството му, ще претърпят поражение и "свършат на бунището на историята", съобщи Ройтерс.

"Ние няма да се предадем . . . Ще ги разгромим по какъвто и да е начин", каза полковникът в Триполи.

"Готови сме за битката, независимо дали тя ще бъде кратка или продължителна. Накрая ние ще бъдем победители", заяви той в изказване, предавано пряко по телевизията.

На чуждестранните журналисти в Триполи беше казано, че Кадафи е направил изявлението от резиденцията си в столицата, обръщайки се към своите привърженици, изграждащи жив щит, за да го пазят, пише БТА.

Речта му беше последвана от гърмежи в Триполи. В центъра на града се чуваха одобрителни възгласи и стрелба във въздуха.

От своя страна американският президент Барак Обама предупреди, че либийският лидер Муамар Кадафи може да се опита да се задържи на власт въпреки ударите срещу управлението му, предава АФП. Обама добави, че военният подход не е единственият начин американските власти да окажат натиск за отстраняването му.

"Трябва да се има предвид, че имаме не само военни инструменти на разположение за да постигнем напускането на Кадафи", заяви Обама пред Си Ен Ен.

"Ние наложихме силни международни санкции. Замразихме авоарите му. Ще продължим да употребяваме целия обхват на натиск срещу него", добави той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати