25 Април 2024 г. Четвъртък

София ще притисне фирмите длъжници

2011-03-22 20:43:52
Събиране на стари задължения от фирмите и притопляне на мерки за принудително разплащане на гражданите, лансирани от години - така Столичната община ще се опита да попълни дупките, които се отвориха в бюджет 2011 след отмяната на презонирането преди седмица.

Търсенето на допълнителни средства трябва да компенсира намалените приходи от данък сгради и такса смет и да осигури изпълнението на по-амбициозния бюджет на София. В същото време то се случва на фона на увеличаващите се данъчни задължения, които само през миналата година са скочили със 150 млн. лв.

Общината ще наблегне на данъчни ревизии на големите платци, които са предимно компаниите и ще запорира сметките на длъжниците. Ще се опита да се повишат и приходите от данъка върху автомобилите чрез поддържането на "топла" връзка със системата на КАТ. София ще опита да ускори и издаването на Акт 16 за сгради, които се ползват, без формално да са въведени в експлоатация, и така за тях не се плащат данъци и такси.

Освен да компенсират ефекта от отмяната на презонирането, мерките трябва да помогнат и да се съберат увеличените с около 50 млн. лв. приходи от имуществени данъци в бюджета на София за тази година. Разликата с миналогодишното изпълнение идва основно от данък сгради и данъка за автомобилите. Планираните приходи от такса смет са същите като събраните през 2010 г. - 180 млн. лв.

София очакваше около 7 млн. лв. от увеличението на данъчните оценки за някои квартали. Миналата седмица промените в градските зони бяха отменени заради грешки при изчисляването на данъчните оценки. Според общинските съветници от ГЕРБ това няма да наложи актуализация на бюджета, тъй като сумата не е голяма на фона на заложените над 270 млн. лв. общо от данък сгради и такса смет.

"Ще компенсираме с увеличена събираемост и стари задължения", каза пред "Дневник" председателят на бюджетната комисия към общинския съвет Орлин Алексиев (ГЕРБ). От години общината се опитва да събере поне част от старите дългове за местни данъци и такси. Въпреки това само през 2010 г. те са се увеличили с около 150 млн. лв. и в началото на 2011 г. вече са 330 млн.  Сумата беше съобщена от вече бившия зам.-кмет по финансите Минко Герджиков преди два месеца.

От "Московска" 33 вчера не успяха да дадат актуална справка за старите дългове на фирми и граждани, както и да кажат колко от тях планират да съберат през тази година. Причината - служителите от дирекцията, която отговаря за това, били разпределени по районните данъчни служби, за да помагат на чиновниците там да връщат надвзетите от гражданите средства в резултат на отмененото презониране.

Общината е създала ревизионни екипи за старите вземания, които проверяват големите платци, основно фирми. Местната администрация може да запорира сметки или имущество на длъжниците. На теория мярката може да се прилага и за гражданите, но на няколко пъти от кметството обясняват, че нямат ресурс да ги проверяват, а и сумите, които се дължат, са по-малки. Ако все пак засекат длъжници, ще им изпращат подканящи писма да си платят.

Общината се надява на повече приходи и заради увеличената данъчна основа за бизнеса. От 2011 г. ставката за нежилищните имоти на фирмите се изчислява върху по-високата сума от отчетната стойност или данъчната оценка. По изчисления на софийската администрация това увеличава общата данъчна основа за всички собственици с около 4 млрд. лв., а приходите - със 7.5 млн.

Допълнителни 1 млн. лв. трябва да постъпят от ускореното издаване на т.нар. Акт 16, обещано още преди година. Тогава общината откри проблема, че много сгради са обитаеми, но без официално да са въведени в експлоатация, и за тях не се плащат данъци. И до момента не е ясно как точно ще стане ускоряването.

Според общината голям резерв има в събирането на данъци от нерегистрирани коли. По закон собствениците са длъжни да ги впишат в районното си кметство по адресна регистрация до две седмици, след като ги обявят в КАТ. По данни на местната администрация около 40 хил. души са пропуснали да го направят и не плащат данък. Проблемът трябва да се реши с обмяна на информация между "Московска"33 с КАТ за новорегистрираните коли на всеки 15 дни.

И досега общината получаваше данни, но веднъж или два пъти в годината. От "Московска" очакват приходите от данъка да се увеличат и да достигнат 77 млн. лв. (при 61 млн. през 2010 г.) благодарение на законовото изискване технически преглед на автомобила да се прави след предоставяне на документ за платен данък. Въпреки че беше въведено от началото на тази година, експерти са скептични, че ще се  заобикаля след "договорка" с техническия пункт.

Действия на общината
- Прави данъчна ревизия или проверка
- При наличие на задължения изпраща ревизионен акт на проверяваното лице
- Събира принудително дълговете, ако фирмата или гражданинът не платят доброволно

Права на проверяваните
- Да изразяват становище по констатациите в хода на проверката
- Да обжалват ревизионния акт
- Да платят доброволно в 14-дневен срок след получаване на ревизионния акт
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати