28 Март 2024 г. Четвъртък

ВАС отхвърли жалбата на Пловдив срещу софийския боклук

2011-03-22 14:02:50

Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на община Пловдив срещу решението на правителството за принудителното депониране на 30 000 тона софийски боклук.

Dnes.bg припомня, че с проекторешение на Министерския съвет държавата поиска нови 30 000 тона бали от столицата да отидат на депото в Цалапица и по 60 000 тона да заминат в Карлово и Ловеч.

Министерството се позовава на промените в Закона за управление на отпадъците, влезли в сила на 1 юни 2010 г.

Според тях правителството може да депонира до 10 процента отпадъци от капацитета на регионалните депа в страната, без да се допитва до градските власти.

Въпреки подадената от кмета жалба по казуса, магистратите считат, че правителственото решение е взето при наличието на национална цел – започнала наказателна процедура срещу България заради софийските бали, следователно административните правила са спазени.

"Това е политическа поръчка, решението не е окончателно, нека изчакаме произнасянето на втора инстанция“, коментира Дани Каназирева, един от адвокатите по делото от страна на местната власт.

Преди време кметът на Пловдив Славчо Атанасов коментира, че искането за новите 30 000 тона боклук е „безумна наглост и мерзост“.

След обявяването на решението на ВАС той припомни, че дължимите 26,5 милиона лева от държавата за 100-те хиляди тона бали, депонирани в Цалапица, още са мираж за пловдивската хазна.

Според Дани Каназиренва е ясно, че София поне още 10 години няма да има екологичен завод и за да спасят интересите на Столичната община, управляващите  жертват останалите градове в страната.

"Очевидно властта се използва за погазване на законите, но не се притеснявам, защото има Европейски съд и още при обжалването сега ще поискаме постановяване на предварително заключение от него по случая“, добави в заключение тя.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Пловдив


Новини
Магазин в Пловдив започна необичайна инициатива. Собствениците на обекта решили да помогнат на всички възрастни и нуждаещи се хора да укрепят имунитета си, като безплатно им раздават джинд ...
Новини
Заповеди за премахване на 40 жилищни постройки на ул. "Бъндерица" в пловдивския квартал "Столипиново" е издал кметът на район "Източен" Н ...
Новини
Най-големите таксиметрови фирми в Пловдив обявиха, че са принудени да завишат тарифите заради въведения патентен данък от местния парламент. Той е в размер на 750 лева и според превозвачите т ...
Новини
Пловдивският апелативен съд възстанови на работа кмета на Пловдив Иван Тотев. Това се случи, след като Окръжният съд в града го отстрани от длъжност по обвинение, че е ощетил общинския бю ...
Новини
Пловдивският окръжен съд реши да отстрани от поста кмета на Пловдив Иван Тотев докато трае разследването срещу него, съобщи БНР. Тотев отговаря пред Темида за обществена поръчка по ст ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати