29 Март 2024 г. Петък

Франция обвинявана, че разцепила коалицията срещу Кадафи

2011-03-22 08:27:24
Само броени дни след началото на кампанията за прилагане на резолюция 1973 на ООН в коалицията има силно недоволство срещу френския президент Никола Саркози, че в желанието си неговите самолети да са първите, ударили в Либия е предизвиквал разцепление е растящо объркване.

Париж се опитва да измести НАТО и започнал акцията без да уведоми съюзниците си, с което разгневил американците и британците, твърди в."Файненшъл таймс", цитирайки западни дипломатически източници.

Действията на французите объркват и намеренията командването на "Зората на Одисеята" да бъде предадено на НАТО. Във вторник бе съобщено, че Норвегия е оттеглила своите самолети, докато се изясни какво точно става.

Напрежението в алианса продължава да расте, като в понеделник на заседанието на НАТО на ниво посланици представителите на Франция и Германия са напуснали залата. Причината били критиките на генералния секретар Андерс Фог Расмусен срещу Париж, че е усложнил участието на организацията, а срещу Германия - че не участва активно.

Турция, която има резерви относно военната интервенция, също блокирала в неделя решението да де прехвърли командването и контрола над операцията. Анкара била недоволна ,че нейни представители не са били поканени на спешно свикана в Париж в събота среща на върха за обсъждане на кризата.

"Има сериозно напрежение между французите, от една страна, и американците и британците", казва западен дипломат, който допълва, че западните държави са подготвяли седмици наред начина, по който НАТО ще поеме командването след първите удари. "Тъкмо бяхме на крачка да постигнем споразумение в НАТО и французите изненадващо блокираха всичко, което в началото ни обърка... Но после стана ясно - Саркози искаше да обяви ударите след като излезе от срещата в Париж, където водеше шоуто", допълва дипломатът, цитиран от "Файненшъл таймс".

Французите отхвърлят обвиненията ,че са действали самостоятелно, като казват, че планът винаги е предвиждал френските самолети да започнат операцията, последвани от ракетни удари на САЩ и Великобритания.

"Въздушните удари бяха координирани с партньорите ни. Знаехме какво правеха те и действията ни бяха реципрочни. Съвсем ясно е, че всички участници в операцията бяха напълно информирани. Друг въпрос е дали НАТО, която не е част от операцията, трябваше да бъда надлежно и напълно информирана", казва френски дипломатически източник.

Париж винаги се е противопоставял на това НАТО да оглави операцията с аргумента, че това ще изпрати погрешен сигнал към арабския свят. В понеделник френски представител дори заяви, че Арабската лига не искала НАТО да оглавява операция "Зората на Одисеята". Веднага от Лондон казаха, че няма такова нещо.

Италианците са обратното мнение. "Италия трябва да си върне контрола над това как се използват базите й в операцията. Ако започне множене на командните й центрове, ще преосмислим позицията си", каза външният министър Франко Фратини.

В понеделник американският генерал Картър Хем заяви в Пентагона, че САЩ са  повели операцията, но че ден по-късно коалицията е извършила 70-80 полета над Либия, като повече от половината от тях са били на самолети на други държави.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати