26 Април 2024 г. Петък

Операцията срещу Либия се забавя

2011-03-22 07:09:19

Трета нощ продължиха въздушните удари около Триполи, но атаките изглежда не са толкова интензивни, съобщи Reuters, позоваваайки се на американски генерал.

Либийската държавна телевизия съобщи вечерта в понеделник, че на няколко места в Триполи се бомбардира.

Междувременно бунтовниците, които бяха изтласкани в бастиона си Бенгази преди военната операция да спре напредването на силите на Кадафи, до сега не са се възползмвали много от външната помощ. Затова нарастват страховете, че ситуацията може да се превърне в патова.

„Усещането ми е, че ако не се случи нещо необичайно или неочаквано, може да станем свидетели на разреждане на атаките”, каза генерал Картър Хем, който командва американските сили в либийската операция.

Ракетният обстрел до момента обаче е бил достатъчно интензивен, за да се смята, че е унищожена голямата част от противовъздушната отбрана на Либия.

 

Президентът Барак Обама, притиснат от въъпроси за въвличането на САЩ в трета война в мюсюлманска държава, за пореден път обяви, че Щатите ще освободят лидерското място в коалицията срещу Либия до дни.

САЩ и съюзниците бяха подложени на критика заради интензивността на атаките в началото на операцията, включващи 110 ракети „Томахоук” в събота.

Шефът на Арабската лига Амр Муса, който подкрепи резолюцията на ООН за забранена за полети зона повдигна въпроса за методите, с които тя се налага. Руският премиер Владимир Путин директно нарече операцията „средновековен кръстоносен поход”.

Бунтовниците в Либия посрещнаха с радост въздушните удари и обявиха, че се координират със съюзниците. До момента обаче има малко сигнали, че тази координация е донесла ползи на опозиционните сили. 
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати