19 Април 2024 г. Петък

Дянков: Цените на храните ще вървят нагоре

2011-03-21 21:02:19

Увеличението на цените у нас идва основно от две групи -  храни и горива, коментира вицепремиерът и министър на  финансите Симеон Дянков по повод данните, че България е на трето място в ЕС по инфлация.   В сектор "Услуги", както и в сектор "Строителство" цените  намаляват, каза вицепремиерът.

При горивата въпреки проблемите в Близкия Изток повишението на  цените е краткосрочно, прогнозира той. Според  Дянков до няколко  месеца цените на горивата ще се стабилизират, докато цените на  хранителните продукти ще поскъпват дългосрочно. Това се налага  не само от производствените цени, но и от търсенето, посочи  финансист номер  1, цитиран от БТА.

През последния месец цените на зърното на световните пазари  вървят надолу, но в България това не се случва, коментира  Дянков. Той заяви, че при разговорите си със  зърнопроизводителите ще ги попита какво определя цените на нашия пазар да са по-високи. 

В дългосрочен план трябва да приемем поскъпването на храните и предстои и Националният съвет за тристранно сътрудничество да обмисли какви мерки може да предприеме страната ни, заяви  Дянков.

Според него повишаването на цените на храните може и да  е положително за България, защото страната ни е нетен  производител и износител на зърно и хранителни продукти. Трябва  да се предприемат икономически инициативи за подпомагане на  селското стопанство, смята Дянков.

Идеята за замразяване на цените на горивата у нас за определено време не идва от страна на  правителството, а е идея на една от големите компании на пазара, каза още той. Ако с тяхно решение компании, които действат на пазара на  горива, решат да замразят цените за месец, два или повече, това  ще помогне за планирането и на бизнеса, и на домакинствата,  заяви Дянков.

Такава стъпка ще е полезна в ситуация, в която цените на горивата се променят на  световните пазари заради случващото се в Либия, коментира още  Дянков. 

В работната група, съставена от представители на МФ и на  фирми от бранша, се обсъждат различни идеи за намаляване на  цените на горивата, информира още финансовият министър. От  страна на фирмите превозвачи е дошло предложение за премахване  на частта биогорива от дизела, като това по изчисления на  превозвачите ще намали цената на дизела със 7-8 стотинки, а  според МФ - с 6-7 стотинки.

Друг вариант е само да се намали  акцизът върху биогоривата в дизела и финансовото министерство клони към това решение, съобщи Дянков.  Обсъжда се и възможността за преразпределение на държавния  резерв от горива, като това може да намали цената на горивата с  около 4 -6 стотинки на литър. Другата обсъждана в работната  група идея е била да се позволи всеки, който желае, да вкарва  от чужбина цистерни с гориво, но тази идея е отпаднала, за да не се повиши контрабандата, обяви Дянков. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати