18 Април 2024 г. Четвъртък

Какво има във "Фейсбук" профила на един български президент

2011-03-21 16:40:53
Снимки с настоящи и бивши световни лидери, както и фотографии от от младежките години и със семейството му. Това са част от албумите на президента Георги Първанов, споделени в официалната му фен-страница в социалната мрежа "Фейсбук"Във времето преди модернизацията на Българската армия" и "Всички сме били новобранци". "Гледам и не вярвам на ушите си" е текстът под снимка от предизборната кампания на президента преди втория му мандат, като един от феновете на страницата е коментирал ".

"Джордж и Джордж. Някой друг път ще разкажа за този разговор", пише под снимката на Георги Първанов с бившия американски президент - Джордж Буш.

"Със следващия македонски президент Бранко Цървенковски. Какво е хорото - македонско или българско?" пита Георги Първанов под една от фотографиите. Срещата с руския премиер Владимир Путин е останала в спомените на президента с текста "Дали опонентите ми не са пропуснали да преброят тази среща?".

На страницата са поместени и 14 карикатури на Първанов, публикувани от различни медии. "Любими карикатури от печата, които съм събирал през годините", пише под албума.

На няколко от снимките е един от домашните любимци на българския президент- вълчицата Зорница. За да отглеждаш вълк в домашни условия обаче трябва да имаш разрешение от регионалната инспекция по околната среда и водите. Първанов нямал издадено разрешение по данни на инспекцията, а това е нарушение, което Министерството на околната среда и водите санкционира с отнемане на животното, съобщи в. "24 часа". Според Закона за защита на животните "собственикът на диви животни, отглеждани в домашни условия ги регистрира в регионалната инспекция по околната среда и водите в 14-дневен срок от придобиването им".

"Здравейте, приятели! Дойде време за личното ми присъствие тук. Благодаря на тези, които сега правят мои профили и ги каня да се присъединят към истинската ми страница. Можете да сте сигурни, че общуването, което ни предстои, ще е активно и с личния ми ангажимент, освободено от каноните на протокола и строгите формалности на официалните изявления" - така Първанов се обръща към посетителите на страницата си.

Публикувани са и линкове към официалната страница на президентската институция - www.president.bg, с позиции на Първанов по темата ситуацията в Либия, земетресението в Япония и съдбата на АЕЦ "Белене"По повод дебата около АЕЦ "Фукушима", напомням, че ядрената енергетика трябва да се развива в безусловно съответствие с модерните изисквания за сигурност. Не мога обаче да се съглася България да "изгори" със спирането на "Белене", заради избирателите в някои от европейските ни страни-партньори. Очевидно, при това стечение на нещата, въпросът за референдум за развитието на ядрената енергетика у нас става наложителен".

В графата информация, Първанов е публикувал биографична справка и дълги списъци с любими филми, музика и книги. "От съвременните български автори често препрочитам книгите на Антон Дончев, Йордан Радичков, Стефан Цанев, Любомир Левчев, Виктор Пасков, Павел Матев, Дончо Цончев... Съжалявам, ако някой е пропуснат", пише действащият президент. Изброяването на любими песни пък започва с "Я кажи ми, облаче ле бяло" и "Хубава си, моя горо".

Не малко от българските политици отдавна имат официални фен-страници във "Фейсбук". Европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева и министърът на външните работи Николай Младенов са сред най-активните в социалните мрежи.

Други политици имат профили, които не са поддържани от тях. Премиерът Бойко Борисов има около 10 профила във "Фейсбук", като най-посещаваният е с 123 512 почитатели.Изследване на медийните експерти Георги Лозанов и Орлин Спасов за 2010 г. показа, че повечето български политици са били три пъти по-активни в мрежата малко преди и след изборите през 2009 г.

Използването на социалните мрежи като допълнителен канал за комуникация с избирателите не е новост за чуждите политици. По време на президентската кампания Барак Обама използваше всякакви възможности за пряко общуване с гражданите, включително "Фейсбук" и собствен блог. Една от най-популярните "Фейсбук" страници на политици пък е на италианския министър-председател Силвио Берлускони, която обаче не е официална.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати