27 Април 2024 г. Събота

Костов: Нерде Либия, нерде цени!

2011-03-21 13:08:33

Цената на горивото у нас не зависи от Либия, категоричен е лидерът на ДСБ Иван Костов. България не внася суров петрол от Либия, а от Русия, обясни той.

Не обръщайте внимание на опитите непрекъснатото вдигане на цените да се обясни с международното положение, това са уроци от Тодор Живков, призова Иван Костов.

Според лидера на партията скритите договорки с монополите са причина за високите цени. По думите му проблемът е, че държавата покровителства монополите чрез своите институции.

"Борисов да спре да обещава да не ги закача и да започне да ги закача", призова Костов.

Командира съсипа от критика и идеята на премиера да се поиска поне 1-месечен мораториум, за да не се повишават цените на горивата.

"Какъв мораториум за цените на горивата, кой ще го наложи? Да ги помолим?!  Ами да помолят и тези, които пекат хляба и тези с олиото. Да излезем на голяма неделна молитва и да се молим! Това са глупости!", разлюти се Костов.

Лидерът на ДСБ припомни, че през 1997-98 година икономическата криза е била много по-тежка от сегашната, а на границите ни се е водила война.

"Тогава България излезе от кризата буквално за 7-8 месеца", отбеляза бившият премиер.

"При конфликт, в който не можем да участваме, трябва да сме солидарни с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и основните ни съюзници в НАТО", е позицията на ДСБ.

"През 1998 г. при същата ситуация вътрешните гласове в България бяха категорично в полза на Милошевич. Правителството застана категорично зад ударите върху Милошевич и то се оказа единственото спасително решение, оздравяващо мира на Балканите", разясни Костов.

", сподели Костов.

"На фона на тези растящи цени и фиксирани доходи Борисов иска да строи АЕЦ Белене", каза Костов.

"Няма да печелим от АЕЦ Белене. При нас ще остане само рискът и отработеното гориво, печалбите ще са само за руснаците", подчерта Костов.

"Защо е необходима на България централа, която ще произвежда ток за износ", попита той. Костов изтъкна, че за 32 години 3 ядрени централи са аварирали тежко.

"Белене е близо до сблъсъка на тектоничните плочи, никой не може да каже, че няма риск", посочи лидерът на ДСБ.

Докато светът не се произнесе защо тези централи породиха заплаха, да се вземе решение за строителство на АЕЦ у нас е абсолютно предателство към интересите на българските граждани, смята той.

"Искаме България да следва европейската енергийна политика особено политиката по отношение на ядрената безопасност. Този, който не го направи, не само е безгрижен към интересите на собствената си страна, той е луд за връзване", подчерта Иван Костов.

Според ДСБ проектът "Белене" не може да се изплати. За 2010 г. АЕЦ Козлодуй е получила малко над 100 млн. евро брутна печалба. "Белене" трябва да работи 60 години, за да изплати 6 милиарда евро, изчислиха от ДСБ.

"Профилът на нашата представа за президент не съвпада с Алексей Петров", каза Костов във връзка с поканата на РЗС за обединение на десните сили за изборите.

"Не ни изглежда сериозно, тази взаимна обвързаност внася сериозни подозрения", поясни Костов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати