20 Април 2024 г. Събота

Операцията в Либия може да се окаже патова

2011-03-20 23:46:05

Операцията за установяване на забранена за полети зона над Либия може да завърши с безизходица, дори западната военна авиация да спре настъплението на силите на Муамар Кадафи към бунтовническата крепост Бенгази. 

Това призна председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия адмирал Майкъл Мълън, съобщи Ройтерс.

Мълън каза по телевизия Си Би Ес, че военновъздушната мисия в Либия има ясен и ограничен обхват. Според него обаче резултатът от военната операция е "доста несигурен". 

"Не мисля, че мога да отговоря на този въпрос. Определено признавам, че е възможно".

"Доста несигурно е как ще завърши това", каза адмиралът. В интервю за телевизия Ен Би Си той заяви, че международните сили са нанесли въздушни удари срещу системи за противовъздушна отбрана на войските на Кадафи, срещу летища и срещу либийските сухопътни военни части близо до Бенгази.

"През последните два дни не е имало полети на негови (на Кадафи) самолети и хеликоптери", каза Мълън. Според него забранената за полети зона действа ефективно.

Той каза, че международните сили са спрели войските на Кадафи близо до Бенгази. По думите му международните сили са установили въздушни патрули над града и с времето ще разширят тези действия към Триполи.

Висшият военен заяви, че в момента основната задача на коалиционните сили е да прекъснат тиловото обезпечаване на либийските войски, посочи ИТАР-ТАСС.

Той също така подчерта, че САЩ не възнамеряват да изпращат свои войници на либийска земя. 

"Не става дума за окупация под каквато и да е форма", заяви Мълън. Адмиралът изтъкна, че коалиционните сили внимателно избират целите на въздушните атаки, и каза, че не е получавал информация за цивилни жертви при нанесените удари на либийска територия.

Говорителят на военното командване на САЩ за Африка капитан трети ранг Джеймс Стокман каза, че при британски и американски ракетни удари срещу либийската противовъздушна отбрана са били поразени между 20 и 22 цели, съобщи Ройтерс.

Според либийски военен служител сред атакуваните от международните сили обекти е била военновъздушната база "Ал Уатия" на 170 км югозападно от Триполи.

Белгийският министър на отбраната Питер де Крем пък заяви днес, че след свалянето режима на Муамар Кадафи присъствието на международни военни сили в Либия ще бъде необходимо, 

"Наистина има рискове, свързани с операцията в Либия. Това е операция, изискваща действия, а не просто операция на подкрепа", заяви той в интервю пред "Radio 1".

Според него операцията може да продължи дълго и не изключва "голям брой жертви". Белгийските военни може да използват оръжие за "обезпечаване на сигурността".

Питер де Крем заяви, че крайната цел на операцията е "изчезването на режима на Кадафи и предоставянето на либийските граждани на възможност да си построят достойно общество".

Той добави, че за това е необходимо присъствието на международни сили в Либия след операцията, "за да не се окаже нейното провеждане напразно".

По-рано Белгия обяви, че в понеделник влиза в операцията със самолети F-16 и кораба за обезвреждане на мини "Narcis". Белгийските военни средства ще бъдат на разположение на коалицията за период от 6 месеца.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати