24 Април 2024 г. Сряда

Напрежението в арабския свят се покачва

2011-03-20 16:14:06
Десетки саудитци протестираха днес пред министерството на вътрешните работи в Рияд, настоявайки за освобождаването на хиляди задържани без съдебен процес в продължение на години, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращи са били арестувани, след като се опитали да стигнат до сградата, обградена от около 2000 полицаи и близо 200 полицейски автомобила, заявиха очевидци. 

Няма официално потвърждение на арестите. Това е третият протест за този месец на активисти и семейства на задържаните по обвинения в тероризъм.

В Оман пък близо 200 работници от две петролни рафинерии протестираха днес за по-високи заплати, след като отстъпките пред населението на султан Кабус бен Саид не успяха да преодолеят разногласията и да смекчат недоволството, посочва Ройтерс. 

Протестиращите се оплакаха, че са сред най-нископлатените петролни работници в Персийския залив.

Силите за сигурност в Бахрейн пък арестуваха днес лидера на опозицията Набил Раджаб, съобщи ИТАР-ТАСС. 

Раджаб обвини военните подразделения в Бахрейн и Саудитска Арабия в насилствени акции срещу мирното население, включително в използването на вертолети "Апачи" срещу протестиращите.

Най-влиятелното племе в Йемен пък призова президента Али Абдула Салех да подаде оставка след кървавите репресии срещу протестиращи в петък, отнели живота на над 50 души, посочва Асошиейтед прес. 

Лидерът на племето Хашед и няколко религиозни водачи призоваха днес Салех да отговори на исканията на народа и да се оттегли мирно. От това племе произхожда самият президент. 

Огромно множество се включи днес в Сана погребението на протестиращите, убити в петък.В знак на протест срещу насилието в петък по-рано днес йеменският министър за правата на човека подаде оставка.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати