29 Март 2024 г. Петък

Съюзниците напредват. Целта не е свалянето на Кадафи

2011-03-20 16:11:08

Коалицията вече има някои успехи срещу силите на Кадафи, но трябва да се свърши още много работа, обяви началникът на генщаба на американската армия адмирал Майк Мълън пред NBC.

Съюзниците практически са наложили забранена за полети зона над Либия и са спрели офанзивата на силите на Кадафи в Бенгази.

„Спряхме го в околностите на Бенгази, където напредваше”, каза адмирал Мълън.

Въздушните удари в събота са „изключили” противоракетната отбрана на правителствената армия и са атакували сухопътните сили близо до бастиона на опозицията.

Над Бенгази има въздушни патрули, а скоро ще бъдат изпратени още в посока Триполи.

Същевременно силите на Кадафи навлязоха с танкове в центъра на Мисурата, където се водят улични боеве, според информация от местен жител.

Според свидетеля правителствените сили използват кораби, за да блокират пристанището на града и да спрат доставките и помощта.

Говорителят на бунтовниците в Мисурата Абделасет съобщи, че се водят боеве между бунтовниците и силите на Кадафи, а танковете им са в центъра на града.

"Има толкова много жертви, че не можем да ги преброим", изтъкна той.

Шефът на американския генщаб отново подчерта, че военната операция е фокусирана върху защитата на мирното население и осигуряването на хуманитарна помощ, а не върху слагането на край на 41-годишното управление на Кадафи.

„Това, което очакваме от него, е самолетите му да останат на земята, да не атакува собствения си народ и да позволи да започнат хуманитарни мисии”, обясни Мълън.

Като резултат мисията можело да приключи до дни или седмици, а Кадафи да си е на власт. „Това безспорно е един възможен изход”, обясни Мълън.

„С времето става ясно, че полковник Кадафи ще трябва да вземе някои решения”, добави шефът на генщаба на американската армия. „Ще трябва да направи избор за собственото си бъдеще”.

Другият възможен изход обаче е патова ситуация, призна Мълън.

В следващите няколко дни САЩ вероятно ще напуснат водещата роля в коалицията, в която влизат още Великобритания, Франция, Канада и Италия. Адмиралът обаче не уточни на кого ще я предадат.

Мълън каза още, че не е виждал рапорти за убити сред цивилните от въздушните атаки, които били изчислени така, че да сведат до минимум „косвените жертви”.

Също така нямало знак, че либийският лидер възнамерява да използва химическите си оръжия в отговор на западната военна операция.

Междувременно Русия призова Великобритания Франция и САЩ да спрат въздушните удари срещу, както ги определя, невоенни цели в Либия. Според Москва атаките са отнели живота на мирни граждани, съобщи Reuters.

„С оглед на това призоваваме замесените страни да спрат неизбирателната употреба на сила”, обяви в изявление говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Френски военни самолети продължават атаките над Либия според източник от щаба на армията. „Френската операция е в ход. Френските самолети са там (над Либия)”, съобщава анонимен източник, цитиран от Reuters.

Правителството на президента Никола Саркози, заедно с Великобритания, беше на предната линия в кампанията за спечелване на подкрепата на ООН за определяне на забранена за полети зона над Либия и създаването на международна коалиция за военна операция, която да я наложи.

Френските самолети произведоха първия изстрел в събота срещу силите на Кадафи, за да ги принудят да спрат огъня и атаките срещу мирно население.

Предните позиции на Франция на дипломатическата и военната сцена, изглежда, концентрираха общественото внимание върху Никола Саркози, чийто рейтинг е достигнал рекордно ниско ниво преди президентските избори в началото на следващата година. Местните избори тази и следващата неделя са последният тест преди вота през 2012 г.

Според информация от либийската държавна агенция либийското правителство е започнало раздаването на оръжие на повече от един милион души и ще приключи операцията до часове.

Според източник от военното министерство в Триполи се очаква „в следващите няколко часа да бъдат въоръжени над един милион мъже и жени”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати