27 Април 2024 г. Събота

На земята – пълно опустошение

2011-03-20 16:10:02

Отломки от танковете на Муамар Кадафи пушат на стратегическия път към Източна Либия след въздушните удари на западните сили.

Бунтовници, изтласкани в Бенгази от атаките на полковника по суша, въздух и вода през миналите две седмици, се връщат на пикапи в град Аджидабия.

Пътят, по който пътуват, е сцена на пълно опустошение. Могат да се преброят най-малко 14 тела, които са неузнаваеми след бомбардировката, пише кореспондент на Ройтерс.

Около 14 танка, 20 бронетранспортьора, два камиона с ракетни установки и десетина пикапи – всичките унищожени, показват мащаба на готвеното нападение срещу Бенгази.

Стотина метра по-нататък муниции все още експлодират.

„Кадафи е като пиле и коалицията му оскуба перата, така че да не може да лети. Революционерите ще му прережат врата”, казва Фатхи бин Сауд, 52-годишен бунтовник, който носи РПГ, докато изучава отломките на танковете.

„Оттук нататък няма отстъпление, ще вървим напред”, продължава мъжът. „Не всичко това е от коалицията. Ние също причинихмче известна част. Те ни дадоха кураж. Ние се борехме и преди да дойдат. Това ни повдигна духа”.

Преди удара на западната коалиция бунтовниците бяха подложени на тежък обстрел. Този месец първо успяха да стигнат до град Бин Дауад, на около 525 километра източно от Триполи, но после силите на Кадафи ги изтласкаха обратно до Аджидабия на повече от 700 км от столицата.

При отстъплението изгубиха няколко ключови града по крайбрежието, свързани с петролната инфраструктура – Ес Сидер, Рас Лануф и Брега.

Бунтовниците, които разчитат предимно на пикапи, натоварени с картечници, не могат да се изправят срещу огъня от самолети, танкове и артилерия.

Някои от телата на пътя са обгорени, някои вече са покрити. Лежат до машините, дори в обгоряла линейка.

Силите на Кдафи, на около 20 км от Бенгази, явно са били изненадани от въздушния удар в лагера си.

Одеяла и дрехи, достатъчни за стотици мъже, се носят на 200 м от двете страни на пътя, а сред тях се виждат ботуши, пистолети, цигари.

Още може да се види месо, сложено на барбекю, а кожата на прясно заклана коза лежи на земята.

„Кажи на Запада да унищожава Кадафи бавно, парче, по парче, по парче, както той правеше с нас 40 години”, казва Джамал ал Мажбури, който има ферма наблизо.

В моргата на болницата в Бенгази лежат 24 тела на бойци и цивилни, обгорели до неузнаваемост.

Отделенията са пълни с мъже, жени и деца, ранени при съботното нападение на силите на полковника срещу града, превърнал се в крепост на опозицията.

„Светът трябва да види това. Заети сме от вчера сутринта, има много ранени, много убити, много чакат за операция”, казва доктор Ибрахим Бехеи.

В една стая лежат телата на 11 от бойците на Кадафи. Според един от докторите трима от тях са на наемници от Чад или Нигер.

Пред моргата се редят роднини, за да идентифицират жертвите. Мохамед разказва, че брат му Ибрахим е сред убитите. Войници на Кадафи му сложили белезници и го застреляли в главата.

В другия коридор жена и двамата й синове лежат в безсъзнание. Главната сестра казва, че бащата е мъртъв. Станали жертва на навлизането на силите на Кадафи в предградията на Бенгази.

„Всички отделения са пълни”, допълва главната сестра.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати