19 Април 2024 г. Петък

ДПС иска съд и присъди за Възродителния процес

2011-03-20 16:08:29

В декларация ДПС настоя извършителите на Възродителния процес да бъдат съдени и наказани.

В документа, прочетен на възпоменателен митинг в доспатското село Барутин, хората на Сокола остро осъдиха "извършения античовешки акт, в края на 80-те, погазил основни права и свободи, породил за години напред дискриминация, омраза и недоверие между български граждани с различни религиозни убеждения".

"Престъпленията срещу мирното население се помнят и оставят своя белег в съзнанието на всички потърпевши, пряко или косвено. Затова и кървавите събития следва да бъдат разкрити, а виновниците за тях – разобличени и наказани", заявяват от движението.

Според ДПС днес, когато преките извършители на тези деяния започват да стават известни на широката общественост, държавните институции трябва да се задействат незабавно.

"Институциите дължат разкриването на цялата истина пред българското общество. Само истината ще предотврати всякакви опити за насаждане на нетърпимост, етническа омраза и разединение, които са недопустими в демократична Европа", пише още в декларацията им.

"ДПС е нужно повече от всякога на България сега", обяви в Барутин кметът на община Цар Калоян и областен председател на ДПС-Разград Ахмед Ахмедов.

Той посочи пред множеството, че в момента имамите масово се арестуват, изземва се религиозна литература, а мюсюлманите не могат свободно да изберат духовните си водачи.

"Не ни обичат, но ние продължаваме. Казват, че ДПС вече е изпълнило своята роля и вече не е нужно, но това не е така – напротив партията е нужна на България, тъй като ДПС е гарант за демокрацията и сигурността в страната", заяви Ахмедов.

Той призова мюсюлманите за единност, за да може да са по-силни, за да продължи политическото развитие на партията.

На свой ред зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров призова ГЕРБ да премахне по най-бързия начин "Атака" от властта. 

"В управлението на страната нямат място партии, които се опитват да ни скарат с Турция, партии, които окупират БНТ заради това, че излъчват новини на турски", обяви той.

Според Бисеров те нападат и храмовете и е останало малко време в България да се случи нещо, което е недопустимо за европейска държава.

"Атака" трябва да излезе от властта, защото цената ще плати целият народ", заяви Христо Бисеров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати