20 Април 2024 г. Събота

Африканският съюз призова за незабавно спиране на огъня

2011-03-20 08:13:54
Комитетът на Африканския съюз призова тази нощ от столицата на Мавритания за незабавно прекратяване на огъня в Либия и съобщи, че не е получил разрешение да посети Триполи, предаде Франс прес.

След близо петчасово заседание членовете на комитета публикуваха комюнике, че което настояват и за сътрудничество от страна на либийските компетентни органи за доставка на хуманитарна помощ за нуждаещото се население. 

Те настояват и за защита на чуждите граждани, включително африканските имигранти в Либия, и за приемане на политически реформи с цел елиминиране на причините за сегашната криза. 

Комитетът изрази съжаление, че не може да посети днес Триполи, както планираше, след като поисканото разрешение от международната общност му било отказано.

Изпълнителният комитет на Африканския съюз който се събра на заседание заради Либия вчера в столицата на Мавритания, отхвърля всяка чуждестранна намеса под каквато и да било форма, заяви президентът на Мавритания Мохамед Улд Абдел Азиз при откриването на заседанието, предаде Франс прес. 

Ситуацията в Либия изисква спешни действия за африканско решение на изключително сериозната криза в братската страна, призна той. Това решение трябва да отговаря на нашето изискване за зачитане на единството и териториалната цялост на Либия, както и отхвърляне на всякаква чужда военна намеса под каквато и да било форма, добави мавританският президент. 

Той обаче побърза да направи уговорката, че след гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност и международната среща на високо равнище в събота в Париж комитетът е длъжен да се съобрази, по отговорен и ефикасен начин с това ново развитие. 

Трябва по-добре да координираме усилията си с всички наши партньори и всички заинтересувани страни за постигането на бързо уреждане на тази криза, добави бившият генерал. 

Трима от петимата държавни глави, които съставят комитета, участваха в заседанието в Нуакшот – Улд Абдел Азиз, президентите на Мали, Абаду Тумани Туре, и на Конго – Дени Сасу Нгесо. 

Министри представляваха Джейкъб Зума от Южна Африка и Йовери Мусевени от Уганда. Присъстваше и председателят на Комисията на Африканския съюз Жан Пинг. Участниците по програма трябваше да посетят днес Триполи.

Събитията обаче явно ги изпревариха. Както отбелязва Асошиейтед прес, казано с дипломатически термини, международната военна акция срещу либийския лидер премина от етапа на "мозъчната атака" към етапа на "стрелбата срещу танкове" със зашеметяваща бързина. 

Вчерашната американско-британско-френска акция с арабска подкрепа и мандат от ООН нямаше всеобщо одобрение и не е ясно дали ще бъде достатъчно бърза, за да постигне това, което искат привържениците й – да дадат рамо на силите на бунтовниците и да свалят Муамар Кадафи. 

Каскадата от бързи и тежки решения, които доведоха до нея, обаче бе необичайна – едно от многото необичайни неща около тази драматична операция, допълва агенцията, – тя получи подкрепата на Арабската лига, която се съпротивяваше срещу други интервенции в арабския свят и е прочута повече с мудните си дебати, отколкото с действия, и бе инициирана тъкмо от французите, за разлика от прословутата им съпротива срещу интервенцията в Ирак начело със САЩ през 2003 г.

Военната операция, започната вчера от западната коалиция, открива пътя за чуждестранна намеса във всяка арабска страна, пък заяви вчера лидерът на шиитското движение Хизбула Хасан Насралла.

Това ни напомня за епохата на окупация, колонизация и разпокъсване на територии, добави той, като призна, че ситуацията в Либия е много сложна. Лидерът на Хизбула призова бунтовниците към бдителност, защото международната интервенция може да въвлече Либия в играта на западните държави. 

Бунтовниците трябва да са наясно с това, предупреди Насралла. Той призова да продължат бунтовете в Либия, Бахрейн и Йемен, като им предложи да се притече на помощ. 

Той пропусна да спомене ситуацията в Сирия, основния му съюзник, където през последните дни със сила също бяха разпръснати антиправителствени демонстрации.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати