25 Април 2024 г. Четвъртък

Пак се повиши налягането в ІІІ реактор на "Фукушима-1"

2011-03-20 08:11:00

Повишаване на вътрешното налягане в стоманения корпус на  III реактор на авариралата АЕЦ "Фукушима-1" е регистрирано в неделя, съобщи Хидехико Нишияма от Агенцията за ядрена  безопасност. 

По думите му усилията за обливане с вода на  реактора може би не действат и ще се наложи да бъде изпуснато известно количество радиоактивен газ от реактора в атмосферата,  предаде Асошиейтед прес.

 

Това може да забави работата по  възстановяването на електрозахранващите и охладителните  системи  на блока и означава, че ще се повишат радиационните равнища около централата.

Японски военни машини с водни оръдия обливаха близо час в неделя сутринта ІV реактор, като изляха 80 тона вода. 

Компанията оператор "Токио електрик пауър" (Тепко)  заяви, че има трудности при възстановяването на  електрозахранването на реактор 2 - операция, която вече веднъж бе отложена, съобщи АФП.

По нови данни вече седем служители от "Фукушима-1" са получили радиационно облъчване над допустимата граница от 100 милисиверта. Това е годишната норма за професионален служител  на АЕЦ.

Същевременно равнището на радиацията, измерено на  разстояние около 500 м северозападно от централата, се е понижило, съобщи Тепко. Сега радиационният фон там е 2625 микросиверта в час, докато вчера е  бил 3443 микросиверта в час.

Земетресението и вълните цунами, връхлетели Япония на 11 март, са отнели живота на над 8 130 души, над 12 270 души са в неизвестност. Това се казва в поредния междинен доклад на японската полиция. 

Очаква се броят на загиналите да нарасне. “Трябва да подготвим места за над 15 000 трупа”, цитират японските медии изявление на началника на полицията в префектура Мияги, една от най-силно пострадалите при природната стихия. 

По оценка на експерти икономическите щети за Япония може да възлязат на 159 милиарда долара. 

Земетресение с магнитуд 4,6 бе бе регистрирано днес в района на префектура Фукушима на дълбочина 10 км.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати