19 Април 2024 г. Петък

Кърваво разсъмване над джамахирията

2011-03-20 08:06:39
ВВС на САЩ продължават да нанасят удари по обекти на територията на Либия, съобщава в неделя американската телевизия Си Би Ес.

След ракетните удари по системите за ПВО на либийския лидер Муамар Кадафи, бомбардировачи B2 хвърлиха 40 бомби върху една от най-големите авиобази на Либия.

САЩ и Великобритания съобщиха, че в неделната нощ са нанесли ракетни удари по системите за ПВО на Кадафи, и са положили началото на многостепенната операция по намаляване на риска за по-нататъшни полети във въздушното пространство на Либия на изтребители и самолети разузнавачи на международната коалиция.

Началото на операция „Зората на Одисей” мина по сценария на всички ключови военни операции, в които са участвали САЩ от 1991 г. В дебюта са използвани ракети Тomahawk, за да открият пътя на авиацията. НА първия етап по 20 цели в Либия са пуснати 110 ракети. По време на началото на войната в Персийския залив са изстреляни 288 ракети.

Главна цел на съюзниците са били ракетните системи SA-5 на Кадафи, способни да поразяват цели на разстояние 300 км и имащи „значителни възможности да окажат съпротива”, се казва в изявление на Пентагона.

Либия има и около 50 ракети тип SA-6, както и около 30 установки „земя-въздух”, свързани с 15 радарни системи за ранно известяване, разположени по крайбрежието на Средиземно море.

Според Пентагона те представляват значителна заплаха за чуждите военни самолети, намиращи се във въздушното пространство над Либия или близо до него.

Следващите етапи от операцията ще включват създаването на механизми за бърза евакуация на свалени пилоти на вражеска територия, зареждане във въздуха на патрулиращите изтребители, безпилотно наблюдение и разузнавателни самолети, унищожаване на радарни установки – всичко това, за да могат патрулиращите самолети на коалицията да осигурят въздушното пространство над Либия, затворено по решение на Съвета за сигурност на ООН.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати